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
auto
2024. 04. 24. szerda

Stellantis: teljes gázzal a villanyautók felé

elektromos autó

A PSA és az FCA idén befejezett összeolvadásával létrejött Stellantis konszern 14 márkanév tulajdonosaként a világ negyedik legnagyobb autóipari vállalatcsoportja lett. Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója az Automotive News-nak adott interjút a minap, amelyben egyértelműen az elektromobilitás mellett foglalt állást. A cégvezető véleménye szerint a hibrid és plug-in hibrid hajtásláncok is eltűnnek a kínálatból a belátható jövőben.

Jóváhagyták a Stellantis, azaz a PSA-FCA frigy létrejöttét

„Teljes gázzal haladunk az akkumulátoros elektromos járművek felé, mivel úgy gondoljuk, hogy az elektromosított járművek palettája rövid idő alatt a teljesen tiszta járművek irányába fog elmozdulni” – nyilatkozta Tavares – „nem gondoljuk, hogy sokáig lesznek enyhe hibridjeink vagy plug-in hibridjeink.”

SolarEdge technikával jön a Fiat e-Ducato

Tavares az interjúban elmondta, hogy a Stellantis az első naptól megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, és 2025-ben is teljesíteni tudják majd az elvárásokat. Az idei évben 10 „nagyfeszültségű” modelljük jelenik meg a piacon, melyek között a tisztán elektromos autók mellett még PHEV típusok is megtalálhatók lesznek.

A Stellantis már jelenleg is több, elektromos autók építésére alkalmas padlólemezzel is rendelkezik. A házasságba az FCA is hozta a sajátját, amelyre a nyugat-európai piacra 2020 végén érkező Fiat 500e modell épült, a PSA csoport e-CMP platformját pedig már felsorolni is nehéz, hány típus használja. A PSA legtöbb márkaneve alatt két-két tisztán elektromos személyautó mutatkozott be 2020-ban, ami általában egy kis autót (pl. Peugeot e-208, Opel e-Corsa) és egy tágasabb, emelt magasságú modellt (pl. Peugeot e-2008, Opel e-Mokka) jelent. Az idei évben a haszongépjárművek piacát is leigázni készül a Stellantis: a Citroën Berlingo és a Peugeot Expert/Traveller kategóriájában egyaránt legalább öt márkanéven megjelennek a 7-9 személyes személyszállító, valamint a különböző hosszúságú és magasságú áruszállító modellek.

Tavares véleménye szerint a hatótáv a legfontosabb fejlesztési irány, amelyet nem kizárólag az akkumulátor-kapacitás növelésével, hanem a hatékonyság javításával kívánnak megvalósítani.

„Komoly kihívást állítottunk a mérnökeink elé. Nagyon keményen dolgozunk az energiatárolási képességeken, de az elektromos motorok, az erőátviteli rendszerek energiahatékonyságán, valamint az aerodinamikán is” – mondta Tavares.

Jön a PSA nagy villanyautókhoz tervezett platformja

A cégcsoport elektromos autói jelenleg hagyományos hajtással is megvásárolhatók. A tapasztalatok szerint a legjobb hatékonyságot általában azok a gyártók tudják elérni, amelyek az alapoktól kizárólag tisztán elektromos hajtáslánccal terveznek egy-egy típust. Kíváncsian várjuk, hogy a Stellantis kínálatában a hatékonyság-növelés érdekében megjelennek-e majd a csak villamos változatban létező modellek, vagy sikerül nekik nagyobb hatótávot elérni a kétféle hajtáslánccal kínált modellekkel is.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.