Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Spanyolország is az akkugyártás felé veszi az irányt

Spanyolország is az akkugyártás felé veszi az irányt

Konzorciumot hoz létre Spanyolország, a Volkswagen Csoporthoz tartozó Seat, valamint az Iberdrola energiaszolgáltató vállalat, hogy megépítsék az ország legelső akkumulátor-gyárát elektromos autók számára – jelentette be Reyes Maroto iparügyi miniszter. A részben állami, részben magán tulajdonban lévő közös vállalkozás az Európai Unió által biztosított gazdaságélénkítő csomag egy részét fogja használni, és a partnerek reményei szerint lefekteti a szükséges alapokat az intelligens, és összekapcsolt elektromos járművek autonóm, és versenyképes gyártásának infrastruktúrájához.

Korábban volt róla szó, hogy a Nissan által bezárásra ítélt barcelonai autógyár akár akkugyárként folytathatja az életét, miután híresztelések szerint a katalán kormány 6,8 milliárd eurót különít el egy úgynevezett Battery Hub projektre a Spanyolországnak járó 140 milliárd eurós EU-s segélycsomagból. A mostani bejelentés nem említi a Nissan létesítményét, és egyelőre nem pontosította, hogy hol épülhet az akkugyár, de a Seat részvétele valószínűsíti, hogy valahol a martorelli gyár közelében keresnek helyszínt a felek.

Annak a lehetősége sincs kizárva, hogy maga a Seat-gyár biztosítja majd a helyszínt az akkucellák gyártásához, Herbert Diess, a VW Csoport vezérigazgatójának legutóbbi LinkedIn-bejegyzése legalábbis erről árulkodik. Tervei szerint, amennyiben ezt az Európai Bizottság is jóváhagyja, a martorelli létesítmény elektromobilitási központtá alakul, ahol tisztán elektromos autómodellek gyártása mellett akkucellák is készülhetnek.

Seat Martorell

A Nissan-gyár sorsáról várhatóan március után érkezik hivatalos információ, de a konzorcium megalakulása ettől függetlenül is saját akkugyártás irányába mozgatja Spanyolországot – ahogy Diess fogalmazott, Spanyolországban óriási potenciál rejtőzik, hogy európai akkugyártó központtá váljon. Az alapítók további partnerek jelentkezését is várják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.