Főoldal » elektromos autó » A Volkswagen 2022-re vezető lehet az elektromos autók piacán

A Volkswagen 2022-re vezető lehet az elektromos autók piacán

Képes felvenni a versenyt a Teslával és mércét jelent a többi autógyártó számára – értékelte Patrick Hummel, az UBS európai és amerikai autóipari és mobilitási kutatásainak vezetője a Volkswagen MEB elektromos platformját.

A vélemény alapja egy tanulmány, amely egy Volkswagen ID.3 visszabontása alapján készült az UBS megrendelésére. A tanulmány annyira pozitívan vélekedik a német gyártó első, alapoktól elektromosnak tervezett autójáról, hogy a publikálást követően a cég részvényeinek célárfolyama egy nap alatt 5%-ot emelkedett, amivel Herbert Diess, a Volkswagen igazgatója Twitteren is elbüszkélkedett és a VW is kiadott egy sajtóközleményt.

A tanulmány legfontosabb megállapításai között szerepelt, hogy a MEB platform, amelyre a Volkswagen sorra érkező elektromos autói épülnek, teljes mértékben versenyképes a villanyautózás úttörőjével, a Teslával. A platform komoly előnyének tekinthető a skálázhatóság, de a hatékonyság és az akkumulátorok energiasűrűsége is figyelemre méltó.

Az akkumulátorcellák kb. 100 dollár/kWh költségeit tekintve a Volkswagen ID.3 bejutott a világ 3 legjobbja közé, így jó esély van arra, hogy 2025-re a gyártó elérje a mai modellek szintjét a költségek és a haszonkulcs tekintetében.

Az ökoszisztéma és a szoftver azok a területek, amiben a tanulmány szerint a Volkswagennek még fejlődésre van szüksége, ha szeretné utolérni a Teslát, de a többi autógyártóhoz viszonyítva ebben a tekintetben is az élvonalban járnak. Az UBS véleménye szerint a VW már 2022-ben vezetővé válhat a tisztán elektromos autók globális piacán.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.