30 ezer dollárért jön a Chevrolet következő nagy dobása

Mint beszámoltunk róla, az előző év nem alakult jól a General Motors számára. Erőforrásait teljes egészében a tűzveszélyes akkumulátorok cseréjének szentelte, így leálltak a Chevrolet Bolt EV és Bolt EUV gyártósorai, és az LG által szállított új akkukat is ez a két típus szívja fel. A vállalatcsoport elektromobilitási stratégiája azonban folytatódik tovább, és Mary Barra a CES 2022 kiállításon bemutatott néhány újdonságot, ami a következő években várható.

A legfontosabb új villanyautó a Silverado EV lesz, amiről itt írtunk részletesen, de az előadáson több másik modellről is esett szó. Például a Chevrolet Equinox EV-ről, amely a márka második legnépszerűbb hagyományos meghajtású modelljének tisztán elektromos változata lesz. Legalábbis annyira tekinthető elektromos változatnak, mint a Silverado EV, hiszen az Ultium padlólemez előnyeit kiaknázva műszakilag egyáltalán nem kötődik a belsőégésű motoros testvérhez.

„Az Equinox mindig is fontos szerepet játszott a Chevrolet életében, mint a második legnagyobb számban eladott modell” – mondta Steve Hill, a Chevrolet alelnöke. „Az ipar legnagyobb volumenű szegmensében megfizethető elektromos járművek biztosítása bizonyítja, hogy a Chevy mindenki számára elérhetővé teszi az elektromos járműveket.”

A modern és fiatalos külsővel megajándékozott Equinox EV több változatban érkezik az Egyesült Államok autópiacára 2023 őszétől kezdődően: készül flottás és magánszemélyeknek tervezett változat, LT és RS konfigurációkban. Ajánlott kiskereskedelmi ára várhatóan 30.000 dollár környékén kezdődik, azaz a Bolt EV-vel lesz közel egy árban. A jelenleg megvásárolható benzines Equinox indulóára 25.800 USD, azaz ha elfogadnák Amerikában a tervezett állami támogatási reformokat, akkor villanyautóként a modell olcsóbb lehetne, mint hagyományosként.

Az Equinox EV mellett a GM a Blazer EV SUV érkezését is megerősítette 2023 tavaszára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.