Főoldal » elektromos autó » Nem tudtad, mi hiányzik az életedből? Itt a színváltó autó!

Nem tudtad, mi hiányzik az életedből? Itt a színváltó autó!

Az idei CES szórakoztató elektronikai szakkiállítás nyitónapján mutatkozott be a BMW iX Flow koncepció, aminek különlegessége, hogy a vezető kívánsága szerint gombnyomásra képes megváltoztatni karosszériájának színét és árnyalatát. Ezt az úgynevezett E Ink festés teszi lehetővé, amely nem más, mint egy elektroforetikus technológiával átszőtt fólia, mérnöki precizitással a tisztán elektromos meghajtású Sports Activity Vehicle vonalvezetésére tervezve.

A színüket hőhatásra megváltoztató festékeket már régóta elő tudunk állítani, hasonlóképpen működik a BMW E Ink festése is, csak itt elektromosság formájában érkezik az inger. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.

Az E Ink nagyrészt csak egy látványos bűvészmutatvány, amivel a BMW autóinak személyre szabhatóságát növeli. Egyelőre még nem tökéletes a technológia, ezért a vállalatcsoport szakemberei dolgoznak a finomhangolásán és továbbfejlesztésén, hogy a közeljövőben a sorozatgyártásban kínált új BMW modelljeinek karosszériáján és utasterében is visszaköszönhessen. Ugyanakkor a müncheni autógyártó hozzáteszi, hogy a színváltoztató festésnek gyakorlati haszna is van: a világos és a sötét színek eltérő mértékben verik vissza a napfényt és így a hőenergia-felvétel tekintetében is más hatást gyakorolnak, ezáltal az autó fogyasztását is befolyásolják.

Az E Ink technológia egyébként a BMW elmondása szerint rendkívül energiahatékony. A kijelzőkkel és kivetítőkkel ellentétben az elektroforetikus technológiának egyáltalán nincs szüksége energiára ahhoz, hogy a kiválasztott színt megtartsa, energiát csupán a színváltoztatás rövid folyamata igényel.

A CES 2022 másik nagy újdonsága a BMW-től az iX M60 jelzésű típusa az elektromos sportterepjárónak, amely a legerősebb villanyos BMW-ként debütált.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.