Főoldal » elektromos autó » Nem is drága az 1008 km hatótávú kínai villanyautó

Nem is drága az 1008 km hatótávú kínai villanyautó

Megkezdődött Kínában a GAC Aion LX Plus értékesítése, azaz annak a tisztán elektromos meghajtású sportterepjárónak, amely a világ legelső 1000 km feletti hatótávval rendelkező autójaként megy sorozatgyártásba. Mint december elején megírtuk, a Kínában használatos CLTC elnevezésű mérési módszer szerint megadott 1008 kilométer hatótáv egy 144,4 kWh kapacitású akkumulátornak köszönhető, amit egy újfajta, szilícium anódos akkukémia tett lehetővé a kínai autógyártó számára.

A kínai CnEVPost hírportál szúrta ki, hogy felkerültek a részletes műszaki adatok és árak is az autógyártó honlapjára: az Aion LX Plus vételára 459.600 jüannál (72.000 USD) kezdődik, ami jelenlegi árfolyamon átszámítva körülbelül 22,9 millió forintnak felel meg. Habár a GAC a világ legnagyobb hatótávolságú sorozatgyártott villanyautójaként emlegeti modelljét, valós körülmények között valószínűleg jóval 1000 km alatti távolságot lehet vele megtenni egy töltéssel.

Szinte biztos, hogy az egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható Lucid Air EPA szerinti 837 kilométeres hatótávját nem képes túlszárnyalni, csakhogy az amerikaiak prémium szedánjáért 169.000 dollárt kell kifizetni, azaz az Aion LX Plus árának jóval több, mint kétszeresét. Aki nagy hatótávú villanyautót szeretne Kínában, az választhatja még a Tesla Model S Long Range-et, vagy a NIO ET7-et is, de mindkettő opciónál sokkal mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

A GAC Aion LX Plus három másik változatban is rendelhető, azok akkukapacitása 93,3 kWh, hatótávolságuk pedig 600, illetve 650 km. Ezeket átszámítva körülbelül 14,3 és 20,4 millió forint közötti áron kaphatják meg a kínaiak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.