Norvégiában már szinte senki nem vesz hagyományos autót

Norvégia lakosságszámát tekintve kis ország, így az autópiac sem túl nagy, de az elektromos autók rendkívüli népszerűsége miatt sokan a jövő indikátorát látják benne.

A 2021-es számok is ebbe az irányba mutatnak.

92%

A norvég újautó-eladások 2021-ben rekordot döntöttek, méghozzá nem is akármilyet: 1986 óta tartotta magát az előző csúcs. Tavaly azonban majd’ 9 ezerrel több, összesen 176.276 új személygépjárművet állítottak forgalomba, amihez hozzájön még 18.283 használt import.

Ha a hajtásláncok szerinti megosztást nézzük, akkor egyértelműen átvette a villanymotor az első helyet: a tisztán elektromos autók tették ki az eladások közel kétharmadát. Második helyen a benzines plug-in hibridek szerepeltek a piac ötödének megszerzése után. Igazán növekedni csak az elektromos autók tudtak, a piaci részesedésük 10%-kal erősödött, a benzines konnektorosok egy hajszállal teljesítettek jobban, minden más meghatási forma pedig esett.

Jól látszik, hogy az autók 85%-a konnektorról tölthető volt, és 92%-ban volt villanymotor. A hagyományos benzinesek és dízelek piaci részesedése egy év alatta  felére, összesen 8%-ra csökkent.

A legnépszerűbb típusok listáját a Tesla Model 3 vezeti, és még mindig népszerű a Toyota RAV4 is. Az igazi meccs a harmadik helyért folyt az ID.4 és a Model Y között. Végül a német versenyző nyert, igaz, azért volt némi helyzeti előnye, hiszen eladásai tavaly év elején kezdődtek, míg az amerikai rivális csak augusztusban érkezett Európába. A Model 3 és Y sikere a márkák sorrendjében is meghozta az első helyet - nyilván, ha csoportok szerint rendeznénk az adatokat, akkor a VW Csoport megannyi márkájának összege lenne legelöl.

Érdekes lábjegyzet, hogy hasonló trendeket figyelhetünk meg a használtautó-piacon is, itt 57,3% volt az elektromosok aránya és a Hyundai Kona végzett az első helyen. A furgonok, kisáruszállítók piacán 76%-kal még mindig a dízelek dominálnak, 122%-kal, 16%-ra nőtt itt is az elektromosok részesedése. Az ország 2025-től már csak elektromos járműveket akar ebben a kategóriában is forgalomba engedni.

A teljes flotta zöldül

Az újautó-eladások egy dolog, de mi a helyzet a teljes norvég jármű flottával?

Nos itt is mérföldkő közeleg. Az országban 2,8 millió személyautó van forgalomban, így egy darabig még eltart a csere. Ugyanakkor a hivatalos adatszolgáltató azt prognosztizálja, hogy márciusban elérik a 20%-ot a villanyautók ebben a viszonylatban is.

2021-ben 100 ezer régi, belsőégésű motoros járművet vontak ki a forgalomból, és ennél több elektromosat adtak el. A norvég autóflotta átlagéletkora 10,5 év ami a magyarhoz képest (14,7 év) igen jónak számít.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.