85%-kal nagyobb hatótávot kaptak a Volvo villanykamionjai

Bár legtöbbször a Nikola és a Tesla kamionjai vannak a figyelem középpontjában, a hagyományos teherautó-gyártók is rendelkeznek elektromos programokkal – igaz, ezek hatótáv és teljesítmény paraméterei általában kevésbé ambiciózusok, és viszonylag alacsony darabszámban készítik őket.

Most azonban a Volvo elektromos teherszállítói szintet léptek.

Egyelőre Amerikában

A vállalat sajtóközleménye szerint, a Volvo Trucks North America által gyártott VNR Electric sorozatba tartozó teherjárművek eddig maximálisan 240 kilométeres hatótávra voltak képesek, azonban mostantól nagyobb akku kerül alájuk, és így már 440 kilométer is megtehető egy töltéssel.

Az új maximális hatótávhoz természetesen egy hatalmas akku is dukál, ami egyrészt fejlettebb, mint a korábbi kiadás, másrészt most már több, akár 6 akkucsomag kerülhet a járműbe, így összesen 565 kWh-s kapacitást értek el. A nagy kapacitás és a fejlett kémia, illetve hőmenedzsment más paramétereknek is jót tett, ugyanis 250 kW-ra emelkedett a DC villámtöltés csúcsteljesítménye, amivel 90 perc kell a 80% eléréshez. A kisebb, négy akkucsomagos változatnak ehhez elég 60 perc is, de nyilván itt a hatótáv is kisebb – egy kisebb szám 80%-át pedig egyszerűbb elérni.

A Volvo szerint a villanymotorokat cserélni soha nem kell, azok kibírják a jármű teljes élettartamát és rendkívül kevés karbantartást igényelnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.