HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Hamarosan két Supercharger is épülhet Magyarországon

Míg a világ nagy részén gomba mód szaporodnak a Teslák villámgyors töltésére alkalmas Supercharger állomások, addig Magyarországra az amerikai vállalat egyetlen darabot sem telepített. Pedig már idehaza is több tucat Tesla Model S és Model X közlekedik, de rendszeresen látni külföldről Teslával érkező autósokat is. Ők egyelőre csak a nyilvános villámtöltők CHAdeMO csatlakozóira hagyatkozhatnak, feltéve ha megvásárolták a cég erre a célra fejlesztett adapterét.

A Tesla ugyan már két éve is vizsgálta a töltőpontok kialakításának lehetőségét, komoly előrelépés nem történt az ügyben. Az első pozitívnak mondható változásra idén tavasszal figyelhettünk fel, amikor Győrnél megjelent a Supercharger térképen az első magyarországi állomást jelölő marker. A pontos helyszín ugyan azóta sem ismert, de a töltőket 2017. vége előtt tervezik beüzemelni. A napokban ismét frissítette a térképet a kaliforniai autógyártó, aminek eredményeként Nagykanizsánál is megjelent egy ugyanilyen szürke jelölés. A töltőbázis valószínűleg az M7-es autópálya sormási lehajtójának közelében lévő egyik panziónál épülhet ki, ahogy arról a hazai Tesla közösségben már egy ideje lehet hallani. Az egyetlen apró hiba, hogy erre a töltőre már legkésőbb 2018. végi befejezést írnak. Persze az is kérdés, hogy az ország nyugati határaihoz, és a jól működő osztrák illetve szlovén hálózatokhoz közeli új Superchargerekkel miként lehet biztosítani Magyarország bejárhatóságát, ha egy Tesla hatótávolsága jó esetben sem több 500 km-nél.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?