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
auto
2024. 04. 26. péntek

Forgalomban akart szoftvert frissíteni egy villanyautós, nem lett jó vége

elektromos autó

Mindenkinek vannak rossz napjai, de vajon hányan zárták már be magukat egy működésképtelen villanyautóba a kínai főváros legforgalmasabb sugárútjának kellős közepén? Nos, legalább egy ilyen emberről már tudunk, köszönhetően annak az illetőnek, aki egy NIO ES8-as tesztvezetésén döntött úgy, hogy a forgalmi dugó unalmas perceiben gyorsan feltelepíti a rendelkezésre álló over-the-air szoftverfrissítést. Ez viszont nem egészen az elképzelései szerint sült el, ugyanis a telepítéstől az autó teljes mértékben használhatatlanná vált, még nagyobb torlódást okozva a főúton. Baleset szerencsére nem történt, de a rendszerfrissítés azt eredményezte, hogy a tehetetlen utas kiszállni sem tudott, és állítólag még csak az ablakot sem sikerült lehúzni, hogy a kiérkező rendőrökkel beszéljen. Az eset ráadásul éppen a 3,8 kilométer hosszú Changan Avenue-n történt, ami Peking kiemelten fontos gazdasági és politikai negyedeit köti össze, és amit egyben a világ egyik legforgalmasabb főútjaként tartanak számon. A slusszpoén a sztoriban egyébként az, hogy a tesztvezető sofőr mellett jelen volt a kereskedésben dolgozó NIO alkalmazott is, akinek éppen az lett volna a feladata, hogy megakadályozza az efféle baklövések elkövetését. A telepítés előtt ráadásul a rendszer figyelmeztetést is küld, hogy a műveletet kizárólag biztonságos helyen parkoló autóban szabad elkezdeni. A high-tech börtön végül egy óra elteltével engedte szabadon a fogvatartottjait, miután a NIO elkészült a frissítéssel. Mondani sem kell, hogy egy egész órán át a forgalomban vesztegelő jármű alaposan megbénította a megalopolisz közlekedését.

A NIO az eset után hivatalos közleményben elnézést kér mindenkitől, akinek megnehezítette a napját a megbénult villanyautó, és azt ígérte, hogy utánajár, miként tudná még egyértelműbbé tenni a frissítés megerősítésének folyamatát. Sokan azonban egyből a gyártó védelmére siettek, mondván, hogy az over-the-air update telepítése egy ötlépcsős procedúra, amiben kétszer is meg kell adni azonosítót és jelszót, tehát közel sem egy véletlen gombnyomás okozta a problémát. Ámbár az ilyen, hálózatról könnyedén letölthető és felrakható frissítés az egyik leghasznosabb dolog, amit egy autós kívánhat magának, úgy tűnik, hogy felelőtlen kezekben ez is tud komoly galibát okozni.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.