Elindította töltési szolgáltatását az Audi

Az első 10 európai piacon már zöld utat kapott az Audi e-tron Charging Service szolgáltatás, melynek előfizetői 220 üzemeltető több mint 72 000 töltőpontját vehetik igénybe a kontinensen egyetlen töltőkártya használatával. Németország, Ausztria, Svájc, Belgium, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Finnország, Írország, és Luxemburg után további hat országban válik elérhetővé az egységes töltés március végéig, nyolc kelet-európai piacon pedig kicsivel később, de még ebben az évben indítható lesz a töltés az Audi kártyájával. A gyártó elmondása szerint így egyetlen szerződés a kontinens nyilvános töltőpontjainak 80%-ához biztosít hozzáférést, ami normál töltőket, és az IONITY akár 350 kW-ig bővíthető ultra magas teljesítményű villámtöltőit is magába foglalja.

A szolgáltatás használói töltési igényeik szerint választhatnak két csomag közül: a City azoknak éri meg, akik rendszeresen ingáznak, és főleg a városban töltik autójukat, míg a nagyobb távolságokat vezető kalandoroknak a Transit ajánlott. Ez persze az e-tron SUV akkumulátora által is befogadható 150 kW-os töltés miatt jóval drágább, ám az Audi első villanyautójának vásárlói egy évig mentesülnek a 17,95 eurós havidíj alól.

Forrás: Audi

Az e-tron Charging Service hatalmas előnye abban rejlik, hogy egy országon belül a partnerszolgáltatók töltőin egységes áron tudnak tölteni az autósok, amiről minden hónap végén egyetlen, jól átlátható számlát kapnak. Az országok közötti egységesség megoldása azonban kevésbé sikerült, hiszen a díjazás alapja eltérő: hol az alkalmakért, hol pedig a töltés ideje, vagy éppen a felvett kilowattórák alapján kell fizetnünk. Az országonkénti díjszabást amúgy már januárban bemutatta az Audi, ez itt tekinthető meg. Az elérhető töltők megtalálásában az Audi navigációs rendszere, valamint a myAudi applikáció segédkezik, amely azt is megmutatja, hogy a kiszemelt töltőt foglalja-e éppen valaki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.