Finanszírozási nehézségek a Sono Motorsnál

A Sono Motors nevű müncheni székhelyű startup egy nagyon ígéretes, sokoldalúan használható elektromos autó építését tűzte ki célként. Az autó hatótávját 250 km-re ígérik és legfőbb érdekessége (a vonzó ár mellett), hogy szinte az összes karosszériaelemet ellátják kisebb-nagyobb napelemekkel, amivel akár 30 km extra hatótávot is összegyűjthetünk naponta, így aki nem lakik túlságosan messze a munkahelyétől a mindennapokban akár külső töltés nélkül is közlekedhet.

A Sionban a műszerfalra telepített élő moha tisztítja majd az utastér levegőjét (forrás: Sono Motors)

A Sono Sion névre keresztelt autó árát akkumulátor nélkül kb. 16 000 euróra ígérték, az akkumulátort pedig bérelni is lehetne, de a korábbi ígéretek szerint annak megvásárlása is csak kb. 4000 euróval növelné a vételárat, az akku várható felárát azonban később kb. 9500 euróra módosították.

Minden karosszériaelem napelemet tartalmaz (forrás: Sono Motors)

A cég azonban egy szomorú hangvételű közleményt tett közzé honlapján, mely szerint eddig hagyományos befektetőkkel tervezték finanszírozni az autó gyártását, azonban azt tapasztalták, hogy a környezetbarát technikákat felvonultató jármű finanszírozása így nem fog működni a befektetők és a gyártó eltérő szemlélete miatt.

Ezért a közösségi finanszírozás eszközéhez fordultak. 30 nap alatt 50 millió eurót kellene összegyűjteni a cégnek a túléléshez. A gyártó támogatható kis összeggel, ha valakinek fontos a környezetvédelem, előrendeléssel és hitelnyújtással egyaránt.

A Sono Motors közösségi finanszírozási kampánya sikeresen indult, néhány óra alatt 2,8 millión áll a számláló
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.