KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Indukciós töltés oldhatná meg a töltőpontok akadálymentesítését

Az elektromos autó töltőoszlopok tervezésekor, gyártásakor és telepítésekor egyelőre nagyon ritkán veszik figyelembe a mozgáskorlátozott villanyautósok igényeit. A töltőoszlopok kezelőszervei általában magasan vannak, amit tovább nehezít, hogy gyakran a járdára vagy egyéb kiemelt beton alapra telepítik azokat.

Az indukciós töltés egyelőre inkább kísérleti fázisban van, több probléma is nehezíti a gyakorlati alkalmazását. Egyrészt a kábeles megoldásnál rosszabb az energiaátvitel hatásfoka, másrészt nagyon pontos parkolásra van szükség, mivel az úton lévő és az autóba épített egységek a lehető legközelebb kell legyenek egymáshoz. Az autógyártók a pontos pozicionálást parkolássegítő megoldássokkal igyekeznek megoldani.

BMW indukciós töltés kísérleti programjában az autó a pontos pozicionálást is segíti (forrás: BMW)

A londoni Connected Kerb nevű villanyautó töltő szolgáltató bejelentése szerint a Magment nevű müncheni székhelyű céggel megkezdett együttműködésüknek köszönhetően a helyzet rövidesen megváltozhat. A következő két hónapban az Egyesült Királyságban megkezdődik egy kísérleti projekt vezeték nélküli, indukciós elektromos autó töltési megoldások telepítésére, 2020 közepétől pedig nemzetközi telepítésekre is sor kerülhet. A cég megoldásában az indukciós töltő egység teljesen az útburkolatba süllyed. Az indukciós töltők egy indukciós tekercset használnak váltakozó elektromágneses mező generálására a töltőalapon belül, míg a járműben lévő második indukciós tekercs az elektromágneses mezőt elektromos energiává alakítja, amely fizikai kapcsolat nélkül feltölti az akkumulátort. A járművezetőknek nem kell csatlakoztatni a töltőkábelt a töltéshez, amely különösen előnyös a mozgáskorlátozott autósok számára.

Az emobi mezőkövesdi töltőjén az akadálymentesítés egy szerencsés véletlennek köszönhető: egy korábbi mozgáskorlátozott parkolóhelyre került a töltő, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóhely pedig átkerült a parkoló másik oldalára (forrás: Plugshare)

Chris Pateman-Jones, a Connected Kerb cég vezérigazgatója elmondta: „Az indukciós töltés gyorsabban érkezik, mint sok ember gondolná. A járműgyártók egyre gyakrabban beépítik majd az indukciós töltési technológiát az új modellekbe, de jelenleg nagyon kevés töltőpont támogatja az indukciós töltést. A célunk ezt megváltoztatni. Örülünk, hogy a Magment csapatával együttműködve vezető szerepet érhetünk el ezen az izgalmas területen.”

A két társaság technológiai megoldásai remekül kiegészítik egymást, mindkét cég az innovatív, jövőbiztos infrastruktúra kialakítására koncentrál az elektromos járművek töltése területén. A Connected Kerb az egyetlen töltési megoldásokat kínáló cég, amely a föld alá telepíti töltési technológiát és meglévő töltési pontjain indukciós megoldást is biztosít. Az indukciós töltési módszerrel a már meglévő töltőpontokat egészítik ki.

Pateman-Jones hozzátette: „Az indukciós töltés a következő években megszokott technológiává válik, amely ugyanolyan gyors, mint a hagyományos töltés, de kényelmesebb és egyszerűbb. Rövid távon létfontosságú szempont számunkra, hogy lehetővé tegyük az elektromos autók használatát a fogyatékkal élők számára is, akiket jelenleg a kábelek használata és az akadálymentesítés hiánya kizár az elektromos autók felhasználói közül. Hosszabb távon az indukciós töltés teszi majd lehetővé, hogy a parkolókat ne kelljen hatalmas szekrényekkel és össze-vissza tekergő kábelekkel ellátni.”

A Magment útburkolatba süllyeszthető indukciós töltőlapja (forrás: Connected Kerb)

A Magment megoldása egy szabadalmazott mágnesezhető beton (MC40), melyet elektronikus eszközökkel kombinálva hatékonyabbá, megbízhazóbbá és gazdaságosabbá válhat az energiaátalakítás és a vezeték nélküli töltés. A Magment fő termékei jelenleg robusztus, talajba épített, helyhez kötött és dinamikus töltőbetétek, könnyen telepíthető, utólag beépíthető induktív töltőberendezések a meglévő elektromos autó töltőállomásokhoz.

A Magment vezérigazgatója, Mauricio Esguerra így kommentálta az együttműködést: „A Connected Kerb által alkalmazott töltőcsatlakozó leválasztási mód tökéletes megoldás a Magment technológiáihoz. Különösen szimpatikus, hogy az indukciós töltési megoldással a CK jelenlegi töltőpontjait egészíti ki, nem pedig új infrastruktúra kiépítésében gondolkozik. Arra számítunk, hogy mindenütt jelenlévő, felhasználóbarát és hatékony töltőpontokat vezethetünk be az Egyesült Királyság piacára a CK csapatával együttműködésben. ”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.