Évi 160 ezer villanyautó készül a BMW új gyárában

Bejelentették a Spotlight Automotive Limited elnevezésű közös vállalkozásuk elindulását a BMW Group és a Great Wall Motors vezetői, mely egy újabb fontos szereplője lesz a Kínában kapható elektromos autók választékának növelésében. A két autógyártó együttesen közel 650 millió eurót fektet a zhangjiagangi létesítmény megépítésébe, ahonnan mintegy 160 ezer villanyautó gurul majd ki nagyrészt a kínai autópiacra, de részben globális kereskedelemre is. A gyár megvalósítása 2020 és 2022 között történik majd, a teljes gyártókapacitás elérésekor pedig körülbelül 3000 munkavállaló megélhetését biztosítja majd.

A Kína Csiangszu tartományában felhúzott gyár legfontosabb terméke a tisztán elektromos Mini Cooper SE lesz, melynek gyártására eleinte csak az oxfordi létesítményben kerül sor. A brit helyszín később is az európai piacok első számú ellátója lesz, ám a Spotlight gyára egy jelentős kapacitással hozzá tud járulni a kereslet kielégítéséhez. Nem hivatalos információk szerint a Cooper SE mellett egy másik tisztán elektromos Mini is Kínában születik meg, mégpedig a 2011-ben bemutatott Rocketman koncepció gyártási változata, de az új gyár természetesen a két gyártó által közösen fejlesztett, teljesen új villanyautók termelésének is otthont ad majd.

Az első teljesen elektromos Mini az idei Frankfurti Autószalonon

A Mini Cooper SE magyarországi ára már október óta ismert, a kiszállítás pedig márciusban kezdődik hazánkban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.