Hatalmas adag Kia e-Nirot kapnak a britek

Az eredeti kiosztás szerint a Kia mindössze 900 darab e-Nirot allokált a brit piacra a 2019-es évre, így aztán nem meglepő a villanyautó iránt egész Európa-szerte mutatott hatalmas érdeklődést tekintve, hogy már az értékesítés kezdete utáni hetekben teljesen elfogyott az év elején. Körülbelül 3000 vásárló maradt autó nélkül a várólistán, a dél-koreai gyártó viszont most azt ígéri, hogy hamarosan akkorára tudja növelni a kínálatot, hogy mindenkinek jut a tisztán elektromos divatterepjáróból az országban. A mostani várólistások a tervek szerint már 2020 első hat hónapjában megkaphatják autójukat, de akik most határozzák el magukat a vásárlásra, azoknak sem kell aggódniuk, mert az év második felére egy a háromezresnél is nagyobb darabszámú adagot küld Nagy-Britanniába a vállalat, így az új megrendelők is leghamarabb jövő júliusban vezethetik a népszerű villanyautót.

A Kia emellett apró változtatásokat is végzett az e-Niron: új LED fényszórók kerültek az autóra, megújult és egy 10,25 colos érintőkijelzővel gazdagodott az utastér, valamint UVO Connect szolgáltatásokat támogató telematikai rendszert is kínál a jármű. Mindez 1000 fonttal dobta meg a közel 450 kilométer hatótávú elektromos Niro indulóárát, ami így állami támogatással együtt 34 495 fontba (átszámítva 13,5 millió forintba) kerül a briteknél. A tetőtől talpig megújult Kia Soul EV az e-Niro hajtásláncát használja 700 fonttal olcsóbban, annak a modellnek a kiszállítása áprilisban kezdődik.

Arról egyelőre nincs információ, hogy más európai piacokon mikor gyorsítja fel a kiszállításokat a gyártó, de az egyik igazgató még februárban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg 2020-ra már megoldódnak azok az akkumulátor-ellátási problémák, melyek jelenleg akadályozzák az autó gyártását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.