1 millió kilométer, 2 motorcsere, 1 aksi hiba = hulladék Tesla?

Hansjörg Gemmingen nem egy átlagos autós, annyi szent. 2014 augusztusában vásárolt, használt, már akkor 30 ezer kilométert futott Tesla Model S-ébe az elmúlt 5 év és 3 hónap alatt belerakott még 970 ezert. Az autó nemrég lépte így át az 1 millió kilométert, főleg annak köszönhetően, hogy német barátunk évente közel 200 ezer kilométert vezet.

Összehasonlításképpen, az átlag magyar autó 59 év alatt tenne meg annyi kilométert, mint ez a 2013-as gyártású Model S.

Az elmúlt 5 év alatt, amióta Gemmingen úr az autó tulajdonosa akadtak azonban gondok, problémák is. Cseréltek pár fődarabot, volt amit nem is egyszer. Szóval akkor most végre feketén fehéren bebizonyosodott, hogy a villanyautó nem egy tartós jószág és pár évente el kell dobálnunk az aksit?  Aztán meg a motort is úgy kell cserélgetni mint másnál a gumit a felnin?

Szerintem egyáltalán nem, sőt. De nézzük sorjában.

Aksi csere

Itt van mindjárt az örök mumus, a pár év alatt elhasználódó akkumulátor. Ebben az autóban 6 év alatt 3 is volt! De azért ez nem ilyen egyszerű.

Mint az Gemmingen úr a német Manager Magazinnak adott interjúban is elmondta P85 gyári aksiját 290 ezer kilométernél kellett cserélni – ez egy fillérjébe nem került hiszen 8 év garanciát vállal a cég erre az alkatrészre.

Forrás: Hansjörg Gemmingen / Twitter

Mielőtt továbbmennénk érdemes megjegyezni, hogy az akkumulátorokat nem nagyon állnak neki szerelgetni, hanem ha hibát vagy abnormális használódást észlelnek inkább cserélik az egészet aztán a problémás darabot a központban analizálják, tanulnak belőle, majd újrahasznosítják.

A probléma Gemmingen autójával csak az volt, hogy a Teslának eltartott egy darabig, amíg megjött a végeleges aksi csomag ezért ideiglenesen kölcsönöztek egyet. Amikor végre lett egy elérhető csereakku – ami egyébként ebben az esetben szintén használt volt – akkor kicserélték arra.

A csereakku a mai napig az autóban van és eddig 470 ezer kilométert tett meg vele a tulajdonos (és ki tudja mennyi volt már benne).

Szóval igazából technikai hiba miatt egyszer cseréltek aksit 1 millió kilométer alatt és a mostani csomag már legalább félmilliónál jár. Jelenleg 90%-os töltöttségénél 326 kilométert mutat a számláló –  eszerint az autó hatótávja olyan 360 km lenne teljes töltöttséggel – az eredeti gyári adat 426 km volt (EPA) ami nagyjából 15%-os csökkenés. (Kiegészítés: mint olvasónk, Tóth Gábor, megjegyzi, a hivatalos EPA hatótáv egy dolog, de a kocsi saját tippelője, ami most 360 kilométerig megy fel kb., új korában sem nagyon mehetett 390 fölé. Ha így számoljuk a degradációt,  akkor az még tiszteletre méltóbb, hiszen csak 5% körüli).

Gemmingen úr egyébként saját bevallása szerint általában a 20-80%-os tartományban használja az autót – kerüli a teljese lemerítést és csak nagyon ritkán „tankol tele”, leginkább akkor is 90%-ra. Az esetek 40%-ában használt Superchargert, máskor otthon, vagy szállodában töltött éjszaka. Autópályán leginkább 110-120 km/h között halad, ezzel csökkentve a fogyasztást.

Motor csere

Ajjaj! 2 motorcsere is volt? Ezt a sz@rt! Az én dízelem is 1 milliót futott már és még a gyári fólia is rajta van a motoron! A viccet félretéve elsőre ismét kicsit ijesztőnek hangzik, hogy az autó a 3. motorjánál tart, de nézzük meg ezt is alaposabban.

Először is, tisztázzuk gyorsan az egyik alapvető javítás és karbantartásbeli különbséget a villanyautó és a hagyományos között: előbbinél ilyesmi nem nagyon létezik. Egy hagyományos autónál viszont rendszeresen cseréljük a fogyó, kopó, használódó alkatrészeket – olaj, szűrők, gyertyák, ékszíj, vízpumpa, kuplung, önindító, váltó, stb. Ismerünk nagy futásteljesítményű benzines és dízel autókat 400-600 ezer kilométerrel, igen, de azokban sok alkatrész és részegység már rég nem a gyári, cserélve volt. A villanymotor viszont annyira egyszerű mint a faék, itt ilyesmi nincs és – legalábbis a Teslánál – nem is nagyon javítgatják, inkább cserélik a márkaszervizben. Ha csak valami fura hangot hallani belőle, vagy a szoftver úgy érzi megelőző intézkedésre van szükség a paraméterek alapján, kiveszik a nagyobb görögdinnye nagyságú egységet és megy a helyére az új. Ismét csak, a hibás villanymotor szinte teljesen újrahasznosításra, vagy felújításra kerül.

Elektromágnesek, tengely, csapágy és némi elektronika. A működési alapelv nem sokat változott Nikola Tesla első indukciós motorja óta. Forrás: Wikipedia CC

Másodszor azért a megtett kilométerek száma így sem rossz. Az autó a 13.044-es sorozatszámot kapta és akkoriban a Tesla még nem nagyon trükközött az alvázszámokkal. Az első motorcserére 40 ezer kilométernél került sor – valószínűleg a korai széria valamelyik gyermekbetegégnek áldozata lett ez a Model S. A következő motorral 280 ezer kilométert tett meg a kocsi mielőtt garanciában azt is kicserélték.

Végül elérkeztünk a jelenlegi hajtóműhöz, amely már 680 ezer kilométer óta szolgálja tulajdonosát.

Szeretném én azt a benzin vagy dízelmotort látni, ami nulla karbantartással ennyit futott.

Egyéb hibák és az örökké tartó fék

Gemmingen úr 2 jelentősebb hibát említett még az autó életet során. Egyszer garanciaidőn kívül cserélni kellett a központi kijelzőt/számítógépet, ami 3100 eurójába fájt, legutóbb pedig a töltéssel voltak gondjai, ezért járt szervizben. De más komolyabb esetre nem emlékszik.

Ami különösen érdekes: 1 millió kilométer alatt most van a második fék-garnitúra a kocsiban.

A jelenlegi szett 400 ezer kilométernél tart. Ez még csak nem is Tesla specifikus, ugyanis a regeneratív töltés miatta  villanyautók mind kímélik a fékeket. Ez nem csak anyagi könnyebbséget jelent, ugyanis a rengeteg szálló fékport mi emberek jóízűen le is tüdőzzük.

Forrás: Hansjörg Gemmingen / Twitter

Az is egyértelmű, hogy minden új alkatrész egyre tovább és tovább bírta, mostanra pedig már mind a motor, mind az aksi annyit futott mindenfajta karbantartás és buhera nélkül, amennyit egy átlagos belsőégésű motoros autótól sem várunk el – főleg nem ennyi idő alatt. A végén még tényleg összejön a Teslának a kamionhoz ígért 1 millió mérföldre kalibrált hajtáslánc.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.