Megvan a VW ID.3 hivatalos német ára

A VW megtartotta ígéretét és a mai napon elindult az ID.3 először kapható 1st Edition változatának konfigurátora –  legalábbis Németországban. Megvannak az árak is.

Ahogy sejtettük

Nem húzom tovább az olvasó idegeit, beszéljünk az autó áráról. A VW eredeti ígérete szerint az először megvásárolható 1st Edition modellek 40 ezer euró alatt indulnak majd és csakugyan

39,995 euró lett az ID. 3 1st névre keresztelt alapmodell.

Azt nem tudni, hogy ez a mostani 19%-os, vagy a július 1. után fél évre életbelépő 16%-os német áfával értendő-e de, de valószínűbb az előbbi. A német vásárlók jelenleg 9570 euró támogatást kaphatnak a modellre (ez egy bruttó gyártói és nettó állami részből tevődik össze), így a kocsi végső, a vevő által fizetett ára nagyjából 29,500 euró lehet majd a csökkentett áfával.

A 1st Edition magyar árairól egyelőre nincsenek információink, de ezek alapján bruttó 14,7 millió forintra lehet számítani a 27%-os magyar áfával, illetve a mai MNB középárfolyammal, amiből még le tud majd jönni az 500 ezer forintos állami támogatás. (Már ha valaki időben pályázott).

Extrák plusz és mínusz

Minden ID3 LED nappali fénnyel és tompított fényszóróval, első-hátsó parkoló szenzorral, különböző biztonsági asszisztensekkel, automata klímával és 10 colos középső kijelzővel rendelkezik majd – hogy csak a fontosabbakat említsük. A jelenleg kapható 1st Edition alapmodell azonban jól fel van szerelve. Az első változat a közepes, nettó 58 kWh kapacitású aksit kapta meg amivel a WLTP szabvány szerint 420 kilométeres hatótávra képes. (A VW azt mondja, 300-420km a reális a használattól függően). Alapfelszereltség a 100 kW DC és 11 kW AC töltés, valamint 18-as kerekek, gyári navi, DAB rádió, fűthető első ülések és kormánykerék, automata ablaktörlő, fűtött ablakmosó szórófej, adaptív tempomat, vészfék asszisztens, automata fényszórók, 2 zónás klíma és Type 2 töltőkábel jár hozzá.

Ebben a változatban benne van egy pro performance upgrade is, ami 150 kW (204 LE) teljesítmény nyújt és 7,3 másodperces gyorsulást ígér százra. Első körben 4 szín lesz elérhető: fehér, fekete, szürke és türkiz kék, mind fekete tetővel és mind felár nélkül. A 1st Editionhöz most az első évben 2000 kWh ingyen töltés jár a nyilvános töltőállomásokon. (Megint csak: ezek a német árak és extrák, a hazai ajánlat ettől eltérhet).

Elvileg további két felszereltség is elérhető, ezeket 1st Plus és 1st Max névre keresztelték, de nekem nem sikerült a német konfigurátorban kiválasztanom őket – ha valaki megfejtette, hogyan kell, jelezze a kommentekben. Ha minden igaz nagyjából egy hónap múlva elkezdhetjük összetenni a konfigurátorban a mezei széria modelleket is, amik közül a legolcsóbb, kis akkus, 30 ezer eurós autó a fentiek alapján valószínűleg 10,990,000 forintra lesz majd beárazva Magyarországon. Kérdés, lehet-e majd még időben szerződést kötni a szalonnal, hogy a már megnyert állami támogatást igénybe véve 8,5 millióért hazavihessük az autót?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.