Főoldal » elektromos autó » Elektromos autókhoz alakítja át lengyel gyárát az FCA

Elektromos autókhoz alakítja át lengyel gyárát az FCA

755 millió zlotyt, átszámítva körülbelül 167 millió eurót fordít lengyelországi gyárának modernizálására a Fiat Chrysler Automobiles (FCA), melyet követően hibrid, és tisztán elektromos Fiat, Jeep, és Alfa Romeo modellek is készülnek a Tychy városában található létesítményben. Az autógyártó csoport által közzétett sajtóközlemény három vadonatúj modellt említ, melyek közül az első 2022 második felében kerülhet fel a gyártósorra, de hogy pontosan milyen autókról is van szó, azt sem az FCA, sem Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes nem árulta el.

A lengyel sajtó szerint a 2019-es Genfi Autószalonon tanulmányként prezentált Alfa Romeo Tonale kompakt crossover egyike lehet a három újdonságnak. Ismereteink szerint a gyártó elektromobilitási stratégiája egyelőre nem foglal magába tisztán elektromos meghajtású Alfát, a márka autóiban várhatóan csak plug-in hibrid formában dolgozik majd az elektromosság a közeljövőben. Kibocsátásmentes modell valószínűleg a Jeep emblémájával megy gyártásba Lengyelországban, amiből négyet is megígért 2022-re a vállalat. A Fiat pedig egy villanyos Pandával az adósunk.

2,4 millió négyzetméteres alapterületével és körülbelül 2500 foglalkoztatottjával a lengyelországi az FCA egyik legnagyobb gyártólétesítménye. Jelenleg az előző generációs Fiat 500, a Lancia Ypsilon, és Abarth modellek gyártásának ad otthont, összesen mintegy 263.000 darabos kibocsátással (2019). Korábbi sajtóinformációk szerint az éves kapacitás akár 400.000 darabra is nőhet a jövőben. Tychy egyébként mindössze 30 kilométerre fekszik Jaworzno városától, ahol a lengyelek első saját villanyautójuk számára építenek gyárat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.