Ez lenne a neve a Kia új villanyautóinak?

Nem titok, hogy a Hyundai csoport e-GMP padlólemezét több Kia modell is megkapja majd. Azt is régen tudjuk, hogy a Hyundai 45 tanulmányautó kereskedelmi forgalomba kerülő változatának neve Ioniq 5 lesz. Karácsony előtt a műszaki adatok egy része is kiszivárgott Ausztriában.

Azonban a Kia hasonló modelljéről, amelynek alapját valószínűleg az Imagine tanulmány adja majd, eddig nem sokat tudtunk meg. Végre (talán) kiderült valami: a TheKoreanCar blog szúrta ki, hogy a Kia levédetett néhány elnevezést: IK4, EV3, KIA EV2, EV6, valamint KIA EV5.

Nem lenne túlságosan fantáziadús egy közepes méretű elektromos SUV-nak az egyszerű EV5 nevet adni, így jó esély van arra, hogy ezek inkább a fejlesztés során használatos belső elnevezések lesznek, bár az utóbbi időben népszerű az egyes típusokat számokkal elnevezni, gondoljunk csak a Volkswagen ID.3, ID.4, stb. modellekre, sőt, a Kia konszerntársa, a Hyundai is minden elektromos modelljének az Ioniq nevet fogja adni, különbséget csak a számok jelentenek majd.

Elképzelhető, hogy a Kia Imagine tanulmányautó KIA EV5 néven kerül forgalomba?

A közeli jövőben várható villanyautó-invázióra azonban egyértelmű utalás a nevezéktan, szerencsére egyre több gyártó fogja a teljes modellpalettát lefedni villanyautókkal, és nem csak 1-2 tisztán elektromos típussal tudják majd le a villanyautóra vágyók igényeit. A koreai vállalat 2025-re a világ vezető elektromosautó- gyártója szeretne lenni. Korábbi hírek szerint a cél érdekében 11 új elektromos modell bevezetését tervezik, bár az nem teljesen egyértelmű, hogy ezek mindegyike tisztán elektromos lesz, vagy a konnektoros hibridekkel együtt értendő.

A legfontosabb műszaki paramétereket a két koreai gyártó közös e-GMP padlólemeze határozza meg, így az új elektromos Kia típusoknál is 800 voltos rendszerre, kellemesen gyors DC villámtöltésre, és nagy hatótávra számíthatunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.