Már működnek a Volkswagen cuki robotjai

Legyártotta a legelső prototípusokat parányi robottöltőjéből a Volkswagen Group Components, amely a cég elmondása szerint szerves részét képezi majd a töltőinfrastruktúra fejlesztésének az elkövetkezendő években. Ahogy a közzétett videón látható, az önvezető jószágok teljes mértékben megőrizték azt az imádnivaló dizájnt, amilyennek megrajzolták, és tavaly bemutatták a tervezők, még a digitális szemek is megmaradtak, hogy barátságosabb megjelenéssel fogadhassák a tölteni vágyó autósokat. A most megépített példányokat a Volkswagen további fejlesztésre fogja felhasználni, de azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mikor tudja szolgálatba állítani a berendezéseket.

Az 50 kW teljesítményű cuki robottöltő egyike a Volkswagen Group Components által fejlesztett DC töltőcsaládnak (melynek része például az akkumulátoros villámtöltő, valamint a 22 kW-os, kétirányú töltésre is képes DC fali töltő is), de a legbonyolultabb mind közül, hiszen ebben az esetben a töltési folyamat teljes egészében emberi segítség nélkül történik. Az autósnak mindössze kezdeményeznie kell a töltést (applikáción, vagy Car-to-X kommunikáción keresztül), ezt követően viszont a robot a saját hardvereinek segítségével navigál a parkoló autóhoz, veszi fel a kapcsolatot a járművel, nyitja ki a csatlakozó fedelét, és csatlakoztatja rá a maga után húzott akkumulátorát az autóra. Ezt az energiatárolót a töltés idejére otthagyja, de a robot más töltésre váró autók után néz, amelyekre szintén rácsatlakoztat egy aksit. A töltés végezetével ezeket önállóan összegyűjti.

A koncepció lényege abban rejlik, hogy a guruló töltőrobotokkal egy parkolóház minden szeglete kiszolgálható, így megspórolhatók a statikus töltőberendezések telepítési költségei. Ám a gyakorlati megvalósításhoz valószínűleg még néhány évre szüksége lesz a németeknek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.