Másfél óra alatt elkapkodták az állami támogatást az autóvásárlók

Ahogyan az várható volt, idén is villámgyorsan kimerült a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek vásárlására vonatkozó állami támogatás keretösszege, a villanyautózás mellett döntő vásárlók mindössze másfél óra alatt megpályázták az erre szánt 1 milliárd forintot. A pályázatok leadása nem ment zökkenőmentesen, hiszen ugyan hivatalosan ma reggel 8 óra 1 perctől számolva van lehetőség jelentkezni, az IFKA honlapja egy meglehetősen hosszú időre lehalt, és a pályázók csak idegölő küzdelmek árán tudtak diadalmaskodni a percekre megakadó legördülő menükön, és a folyamatosan felugráló hibaüzeneteken. Sokan arra panaszkodtak, hogy a nagy ismert kereskedések sem szerepelnek a kereskedői listában, ami meghiúsította a pályázat beadását.

Az 1 milliárdos forrás kimerülését követően az alábbi üzenet fogadta a pályázókat:

Tisztelt Pályázók és Kereskedők! A pályázatok benyújtására szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség. A benyújtás előző szakasza 2021-06-11 napon lezáródott. Pályázatának benyújtására, illetve a kereskedői ajánlatok kezelésére a következő szakaszban, 2021-07-05 8:00 -tól lesz lehetőségük. Kérjük, látogassanak vissza ebben az időszakban!

A lezárás dátuma egyértelműen hibás, hiszen a pályázat nem zárulhat le a június 14-i indulás előtt, de a következő forduló kezdete is kérdéseket hagy maga után. A korábbi bejelentés szerint a lakossági pályázat következő fordulója, ismételten 1 milliárd forintos keretösszeggel augusztus 9-én indul, így a fent szereplő dátum vagy hibás, vagy az eddig még be nem jelentett, céges pályázatra vonatkozik.

Bár a fenti üzenet 9:39-kor jelent meg, a hivatalos megerősítésre fél 2-ig kellett várnunk. Ekkorra az IFKA honlapján még mindig csak a szerverek leterheltségéből adódó fennakadásokra utalnak, a keret kimerülését nem említik.

Aki sikeresen pályázott, azt arra kérjük, hogy töltse ki kérdőívünket, megjelölve, hogy taxisként vagy magánszemélyként vásárol-e villanyautót, mely modellt választotta, illetve mekkora összegre pályázott, de kommentekben azoktól is várjuk a beszámolókat, aki valamilyen oknál fogva lecsúsztak az első fordulóról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.