Egymilliárd forint, amiről senki sem tudja, hogy megvan-e még

Valószínűleg több ezer ember vetette rá magát ma reggel az IFKA honlapjára, ahol akár 2,5 millió forintnyi állami támogatásra is lehet jelentkezni elektromos autó vásárlásához. A villanyautósok Facebook-csoportjaiban már a pályázat elindulása előtt látni lehetett, hogy nem lesz sima menet a támogatásra való jelentkezés, hiszen már 8 óra előtt összeomlott a honlap, és nagyjából 8 óra 20 percig esélytelennek tűnt belépni az erre létrehozott felületre. Aki sikeresen bejutott, annak sem értek véget a megpróbáltatások, folyamatosan elszállt az oldal, minden kötelező adat felvitelét több perces töltés követte, ráadásul többen arról számoltak be, hogy a kereskedők listája is hiányos, ezáltal képtelenség sikeres pályázatot benyújtani.

Az igazán érdekes dolgok viszont csak ezután következtek: biztos forrásból tudjuk, hogy van olyan pályázó, aki a leadáskor az alábbi üzenetet kapta:

Tisztelt Pályázók és Kereskedők! A pályázatok benyújtására szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség. A benyújtás előző szakasza 2021-06-11 napon lezáródott. Pályázatának benyújtására, illetve a kereskedői ajánlatok kezelésére a következő szakaszban, 2021-07-05 8:00 -tól lesz lehetőségük. Kérjük, látogassanak vissza ebben az időszakban!

Az üzenet már csak azért is furcsa, mert a mai dátum egyértelműen hibás, a másodikról viszont fogalmunk sincs, hogy mire vonatkozik, hiszen a korábbi bejelentés augusztus 9-et jelölt meg a pályázat második fordulójának indulásaként. Még érdekesebb azonban a történet, hogy a pályázó forrásunk ezt követően ismét nekifutott a kitöltésnek, a rendszer pedig engedte. Az űrlap kitöltése ismét rengeteg problémával tarkítva folytatódott, majd az egyik újratöltés alkalmával megjelent egy új funkció a felületen: a várószoba, amely egyszerre csak meghatározott számú pályázót enged be.

Jelenleg tehát lehetetlen megmondani, hogy maradt-e még egyáltalán az egymilliárd forintos keretösszegből, vagy a jelentkezők feleslegesen várakoznak a várószoba küszöbén, de egyelőre az IFKA honlapja nem zárta le a rendszert a forrás kimerülése miatt.

Ha sikeresen pályáztál, akkor írd meg a tapasztalataid az alábbi oldalon (akkor is írj, ha nem sikerült a pályázat):

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.