HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Exponenciálisan növekszik az energiatárolók amerikai piaca

A Wood Mackenzie legújabb jelentése szerint 2021 első negyedévében 910 MWh új energiatárolós kapacitást telepítettek Amerikában. Ez 252%-os növekedést jelent ez előző év azonos időszakához képest, és az idei volt az országban az energiatárolás piacának valaha volt legerősebb első negyedéve. Bár a Wood Mackenzie ezt az adatot nem publikálta, de becslések szerint az új telepítésű akkumulátorok összteljesítménye 250-300 MW-körül lehetett, vagyis 1 MW teljesítményhez átlagosan körülbelül 3 MWh kapacitás társult.

A 910 MWh komoly visszaesés 2020 negyedik negyedévéhez képest, de ez a fajta szezonalitás megszokott a piacon, és az első negyedév még így is a valaha volt második legjobb eredményt tudta felmutatni. A Wood Mackenzie a tavalyi évben történt 1500 MW/3500 MWh-s növekedés után az idei évre 12 000 MWh új akkumulátorkapacitás telepítését prognosztizálja, és a következő évekre is folyamatosan erősödő növekedést vár.

Forrás: Wood Mackenzie

További lökést adhat a piac fejlődésének a Kongresszus előtt lévő törvényjavaslat, amely az adójóváírás lehetőségét kiterjesztené az önállóan telepített energiatárolókra is – ma ezt csak akkor vehetik igénybe, ha egy nap- vagy szélerőművel társítva épülnek meg. Az Amerikai Energiatárolási Szövetség elnöke szerint az adójóváírásnak köszönhetően 2030-ra elérhetővé válik az évi 100 GW-os növekedés (ez 50 Paksi Atomerőmű teljesítménye).

Már a törvényjavaslat benyújtása előtt is országszerte mintegy 200 GW energiatárolós projekt várt hálózati csatlakozási engedélyre. Ezeknek a többsége ugyan soha nem fog megvalósulni, mégis jól jelzik, hogy milyen gyorsan növekszik az érdeklődés az energiatárolás iránt.

A telepítésekkel foglalkozó FlexGen pénzügyi igazgatója szerint a törvényjavaslat elfogadása esetén a ma kilowattóránként 275 – 300 dollárba kerülő akkumulátorok ára egyik pillanatról a másikra 200 dollárra csökkenne, aminek következtében szinte bárhol megtérülnének, és megtízszereződne irántuk a kereslet.

A FlexGen egyik texasi akkumulátora. Kép: FlexGen

Chloe Holden, a Wood Mackenzie elemzője szerint a lakossági piacon a szünetmentes áramellátásra való igény miatt a napelemes rendszerek vásárlói között keresett termékekké váltak az otthoni energiatárolók, és bár több államban is növekszik irántuk a kereslet, a következő öt évben továbbra is Kalifornia marad a legnagyobb piacuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.