HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Érdemes sietni, sok állami millióra lehet pályázni mától!

Ma reggel 8:01-tól újra lehet pályázni tisztán elektromos meghajtású autók vásárlására járó állami támogatásra a pályázatért felelős IFKA honlapján. Mint korábban beszámoltunk róla, az idei forduló feltételeiben számos változás történt a korábbiakhoz képest, amely elsősorban a sávhatárokat érinti: 12 millió forintra emelkedett az alsó sáv, amelyben 2,5 millió forint a támogatás összege, és háromszorosra, azaz 1,5 millióra növekedett a felső sávban igénybe vehető támogatás is, itt viszont megmaradt a 15 milliós felső határ. A 7, vagy többüléses autókra vonatkozó sávokat is megemelték 14, illetve 17 millió forintra, a nagycsaládosok ezt az általuk igényelhető autóvásárlási támogatással is kombinálni tudják. További változás, hogy cégek és vállalkozások a most megjelent pályázatra még nem jelentkezhetnek, taxi vásárlásának támogatására való jelentkezésre viszont van lehetőség. A pályázat benyújtásához a korábbiaktól eltérően konkrét megrendelésre van szükség.

Forrás: IFKA

A pályázatra több szakaszban lehet pályázni, az 1. szakasz ma reggeltől július 2-ig tart, ehhez 1 milliárd forintnyi forrást különített el a kormány. A második szakasz augusztus 9-én indul, és augusztus 27-ig tart szintén 1 milliárd forinttal, míg a 3. szakasz október 11-től a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2022.06.01-ig tart. Ebben a szakaszban is összesen 1 milliárd forintra, illetve az előző körökben megmaradt összegre lehet pályázni.

Jelenleg, 8 óra 23 perckor az IFKA honlapja (bizonyára terheléses támadás miatt) nem elérhető, de érdemes lesz nagyon sietnie, akik szeretné megpályázni a támogatást, mert az eddigi tapasztalatok szerint villámgyorsan ki fog fogyni a keret.

2020-ban összesen 3177 tisztán elektromos autót regisztráltak újként, ennek körülbelül felére volt elegendő a 27 óra alatt elfogyó állami támogatás (és egy részük valószínűleg még a 2018-as programból elhúzódva kaphatott támogatást és zöld rendszámot). A 3177 darabos értékesítésen összesen 23 gyártó 37 modellje osztozott. Idén szerencsére már ennél is nagyobb a választék, ebben a cikkünkben összeszedtük, mely típusokra milyen felszereltséggel, mekkora támogatásért lehet pályázni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.