Mindössze 1,3 millió forint a legnépszerűbb villanyautó Kínában

Hónapról hónapra megállíthatatlanul növekszik a Wuling Hongguang MINI EV eladott darabjainak száma, s immár szeptember óta folyamatosan ez a legkelendőbb villanyautó egész Kínában. A SAIC-GM-Wuling közös vállalkozás által forgalmazott miniautó idén nyáron került piacra, júniusban még csak 1048 példány talált gazdára, majd a termelés fokozatos felgyorsításával szeptemberre körülbelül 14.500 darabra, októberre majdnem 21 ezerre nőtt az eladások száma, novemberben pedig kicsivel több, mint 33 ezer darabot vittek haza a vásárlók. Megjelenése óta összesen majdnem 86 ezer példány kelt el. A kínai sajtóértesülések szerint az országban gyártott alternatív meghajtású járművek közül a Hongguang MINI EV volt az egyetlen, melynek havi eladásai meghaladták a 30 ezer darabot.

A 2917 mm hosszú, 1493 mm széles, és 1621 mm magas törpeautó tágasabb, mint amilyennek kinéz, akár négy fő is utazhat benne, de a hátsó ülések lehajthatók a nagyobb, 741 literes csomagtér érdekében. A meghajtást egy 20 kW-os, 85 Nm-es villanymotor végzi, ami 100 km/h-s végsebességre elég, az akkumulátor kapacitása viszont a vásárlók választása szerint lehet 9,3, illetve 13,9 kWh. A hatótáv az előbbinél 120, az utóbbinál 170 kilométer az NEDC szerint. Az aksi feltöltése háztartási konnektorról 6-9 órát vesz igénybe. A Hongguang MINI EV vonzerejét leginkább az ára jelenti, ami mintegy 4400 amerikai dollárnak (1,3 millió forintnak) megfelelő jüanról indul. A General Motors kínai vállalkozása korábban azt nyilatkozta, hogy szeretné Kínán kívül is elérhetővé tenni a modellt, de konkrét célpiacot és dátumot nem említett.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.