Főoldal » elektromos autó » Elon Musk hamar lelőtte ezt a pletykát

Elon Musk hamar lelőtte ezt a pletykát

Elég ritka az a nap, amikor ne reppenne fel valami hír, pletyka, jólértesültektől származó információ a Tesla háza tájáról. A vállalat, ahogy a legtöbb nagy cég, ezeket általában nem kommentálja, hiszen ha így tenne, azzal lavinát indítana el. Legközelebb, egy másik hír kapcsán a no comment immár megerősítést jelentene a sajtónak, ezért a legjobb ezekről egyszerűen nem tudomást venni.

Elon Musk persze néha szereti megszegni az íratlan szabályokat (is).

Nem lesz orosz gigagyár! Nem lesz orosz gigagyár?

Idén év végére a Tesla megduplázza autógyárai számát – Austin és Berlin indulásával a kettőből négy lesz. Ennél is fontosabb, hogy immár mind Amerikában, mind Ázsiában, mind Európában lesz gyáruk, így nem kell minden típusnak körbeutaznia a fél világot, hogy eljusson valamelyik fő piacra, és a logisztika mellett a vámok költségét is megspórolják.

Itt azonban még nincs vége a sztorinak, hiszen a legtöbb nagy autógyártó nem 3, vagy 4, hanem több tucat gyárral rendelkezik – a VW csoportnak például 128 üzeme van a világon, persze ez nem mind autógyár, van amelyik motorokat, alkatrészeket állít elő. A Teslának is szüksége lesz még további üzemekre, főleg, ha olyan nagy darabszámú termékre készülnek, mint a 10 millió forint alá ígért „nem Model 2”

Arról már régóta folytak találgatások, hogy az egyik következő gyár akár Kelet-Európában is lehet, de most egy orosz híroldal úgy vélte tudni, a helyszín is megvan már:

az amerikai autógyártó az orosz Korolev városát nézte ki magának.

Moszkva észak-keleti elővárosa nagyjából ott helyezkedik el, mint nálunk Budapesthez képest Dunakeszi, Fót, vagy Mogyoród, és nagyjából annyira is van egybeépülve az orosz fővárossal. A nagyjából 200 ezer fős iparváros legnagyobb cége az RSC Energia, amelyik ballisztikus rakétákat és űreszközöket gyárt.

Azonban mielőtt a pletyka túl hosszú életű lett volna, Musk egy Twitter üzenetben lőtte le azt, mondván a Tesla még nem döntötte el, hol épül a következő gyár. Persze ezzel indirekt módon megerősítette, hogy keresik a helyszínt, és az is valószínű, hogy ez az orosz város valóban a jelöltek között van, csak valamelyik politikus túl korán akart népszerűséget kovácsolni a munkahelyek lebegtetésével – a napokban volt választás az országban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.