HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Nem bírják kivárni a betiltásukat a hagyományos autók

Norvégiában úgy döntöttek, hogy 2025-től nem helyeznek forgalomba új hagyományos hajtásrendszerrel rendelkező autót. A jelenlegi trend azonban arra utal, hogy ennek a tiltásnak semmi értelme nem lesz, mivel már a jövő év közepére eltűnhetnek a hagyományos autók a kínálatból.

A norvég autós szövetség lapja, a Motor, számításai szerint 2022 áprilisában csökkenhet nullára a hagyományos autók havi értékesítése azt követően, hogy 2021 július volt az első olyan hónap, amikor 1000 alá csökkent a benzines és dízel üzemű járművek együttes eladási darabszáma.

Benzines és dízel autók eladása Norvégiában (forrás: motor.no)

A 2021-es norvég eladásokat a Tesla Model 3 vezeti, amelyből több mint 7000 példány talált gazdára, így az eladások 6,36%-át szerezte meg a típus. A Teslától alig 500 darabbal elmaradva egy tölthető hibrid, a Toyota RAV4 PHEV került a lista második helyére, ezzel az egyetlen autó lett Norvégiában az eladási verseny első 15 helyezettje között, amelybe még hagyományos üzemanyagot is lehet tölteni.

Norvégiában már a benzinkutak is megkezdték a felkészülést a jövőre, sorra cserélik villámtöltőre a kútfejeket (Fotó: Recharge Norge / Facebook)

Címlapkép: Ford Norge / Facebook

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.