Először teljesítette elektromos autó a michigani rendőrség próbatételét

Soha korábban nem volt rá példa, hogy a Michigan State Police, azaz a michigani állami rendőrség szigorú vizsgáját tisztán elektromos meghajtású modell teljesítette. Most azonban megtört a jég, és annyira nem is meglepő, hogy melyik villanyautó érte el a történelmi sikert.

A michigani rendőrök 1975 óta minden ősszel kemény vallatásnak vetnek alá minden olyan autómodellt és motorkerékpárt, amelyet a gyártója benevez, mint potenciálisan rendőrségi használatra alkalmas jármű. Az értékelés során olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a teljesítményadatok, fogyasztás, gyorsulás, fékezés, vezethetőség, és konkrét feladatok elé is állítják az autót, például nagy sebességű üldözést is szimulálnak vele.

A tesztek eredményeit országszerte felhasználhatják, és fel is használják a rendőrségek, hogy járműbeszerzéseik során a megfelelő autót választhassák. Az tehát, hogy a 2022-es modellév fordulójában a Ford Mustang Mach-E is leküzdötte a megpróbáltatásokat, egy hatalmas ugrás afelé, hogy az Egyesült Államok rendőrflottái zéró emissziós Fordokkal bővülhessenek. A részletes eredményeket egyébként néhány héten belül közzéteszi az állami rendőrség minden vizsgált autóról.

A Ford egy speciális, egyszeri prototípust adott a rendőrségnek tesztelésre, ami vélhetően a Mach-E GT változata alapján készült, de részletes információt nem tett közzé a gyártó, így nem tudni, hogy a különleges matricázáson kívül különbözik-e valamiben a civilek által is megvásárolható típustól. Az amerikai vállalat egyébként az Egyesült Királyságban is mutatott be rendőrségi használatra szánt darabot, de abba már a hatóságok feladatainak elvégzéséhez szükséges berendezéseket is beépítette.

A michigani értékelés persze csak egy dolog, ettől függetlenül már számos rendőrség állított szolgálatba elektromos autót, különösképpen Teslát, mely beépített kamerarendszerének köszönhetően igencsak népszerű a rend őrei körében. A Ford azonban már egy jól bevált márka jól kiépített és megszokott szervizhálózattal, így a Mach-E-nek jók az esélyei, hogy tömegesen bújhasson bele a rendőrségi egyenruhába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.