HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

2,8 millió forintért ötszemélyes villanyautót kapsz Kínában

A Geometry, a Geely Auto Group tisztán elektromos autómárkája a héten bemutatta eddigi legolcsóbb modelljét, amellyel tömegeket szeretne átállítani a villanyautósok táborába Kínában. Az EX3 egy ötszemélyes crossover, mely eleinte az ország 20 városában lesz elérhető, később azonban külföldi piacokon is megjelenhet. Az előrendelés már elkezdődött, az autó várható vételára 59.700 jüan lesz, amely jelenlegi árfolyamon átszámítva körülbelül 2,8 millió forint. Mivel az EX3 NEDC szabvány szerinti hatótávolsága meghaladja a 300 kilométert (egész pontosan 322 km), a vásárlók állami támogatást is igénybe tudnak majd venni hozzá.

Idehaza az ilyen szuperolcsó elektromos autókról egyelőre csak álmodni tudunk, aki a legkevesebb pénzért szeretne új járművet hazavinni a kereskedésből, annak 6,5 millió forintot kell fizetni a Dacia Springért, amit esetleg, nagy küzdelmek árán beadott sikeres pályázat után 4 millióra tud csökkenteni állami támogatással. A Dacia ráadásul csak négy személyre van tervezve, és jóval kisebb is, mint az EX3 – a kínaiak újdonságának hossza a 4 métert is meghaladja, szélessége 1760 mm, magassága pedig 1575 mm.

Az utastérben összesen 26 tárolórekesz található, a csomagtérben pedig 500 liternyi hely van, ami 1050 literig bővíthető a hátsó üléseket lehajtva. A sofőr szemei előtt egy 10,25 colos LED kijelző mutatja a menetinfókat, a középkonzolon pedig egy 8 colos képernyő jeleníti meg az infotainment rendszert. Az autóban van okostelefon-tükrözés, Wi-Fi, és hangvezérlés is.

A villanymotor teljesítménye 70 kW 180 Nm nyomatékkal, ez a 37,23 kWh-s akkucsomagból kapja az elektromosságot. Az EX3 DC hálózaton is tölthető, 250 km-t akár 30 perc alatt fel tud venni egy megfelelő töltőoszlopon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.