Így dolgozik a kínaiak első európai akkucsere-állomása

Tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy elkészült, és tesztüzemben megnyitott a NIO legelső európai akkumulátorcserélő állomása Norvégiában, Drammen városától néhány kilométerre északra az E-18 autópálya közelében. A napokban azonban véget ért a tesztidőszak, és a kínai autógyártó egy ünnepélyes megnyitóval jelezte, hogy mostantól normál üzemben működik az állomás, ahol néhány perc leforgása alatt tudják kicserélni lemerült akkumulátorukat a NIO-tulajdonosok egy feltöltött akkucsomagra. Hogy hogyan zajlik le ez az egész folyamat élesben, az a videóban látható:

A skandináv országban már az úgynevezett Power Swap Station második generációs változatát szerelték fel, ami azt jelenti, hogy nem öt, hanem tizenhárom töltött akkumulátort tart magánál azon NIO ES8-as SUV-k számára, amelyekhez a BaaS (Battery as a Service) szolgáltatás részeként kérték az akkumulátor bérlését a tulajdonosok. A Lierben található első állomáson tizenhárom darab 100 kWh kapacitású akkuhoz lehet hozzáférni. Akik március 1-jéig megvásárolják az autójukat, azok a NIO Pioneer csomag keretében havonta 600 kWh ingyentöltést és 6 ingyenes akkucserét kapnak.

2022 végére összesen 20 ilyen állomásból fog állni a NIO norvégiai akkucserélő hálózata.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.