Főoldal » elektromosautó-töltés » Idén nyáron már nem utazunk ingyen az Adriára

Idén nyáron már nem utazunk ingyen az Adriára

A magyarok kedvelt úti célját, az Adriát évek óta ingyen látogathatják a villanyautósok, hétfőtől azonban fizetni kell az elektromosautó-töltésért a horvát autópályákon az Elen töltőinél.

Az Elen remek hálózatot épített ki, számos autópálya-pihenőben több töltőoszlop áll egymás mellett, köztük 150 kW teljesítményű ultratöltőkkel. Tavaly nyáron bevezették az applikáció használatát a korábbi automatikus töltésindítás helyett, ma pedig megjelentek a 2022.01.24-től érvényes töltési díjak is. Első körben csak az autópálya-pihenőkben vezetik be a fizetési rendszert, így aki hajlandó egy kisebb kerülőre például egy útba eső településre, egy ideig még ingyen töltheti fel autója akkumulátorát.

A töltésért kWh alapon kell fizetni, a töltési díj függ a töltőoszlop teljesítményétől, ezen kívül az éjszakai díjak kedvezőbbek, a töltőn felejtett autók ellen pedig 1 kuna/perc parkolási díjat kell fizetni a megadott töltési idő túllépése után.

Töltő  névleges teljesítménye Max. 22,1 kW 22,2-50 kW 50 kW felett
Töltési díj csúcsidőben [HRK/kWh] 2,70 (128 Ft) 3,50 (165 Ft) 4,95 (234 Ft)
Töltési díj csúcsidőn kívül
[HRK/kWh]
2,31 (110 Ft) 2,90 (137 Ft) 4,45 (210 Ft)
Töltési idő percdíj nélkül [perc] 180 60 45

A csúcsidőre vonatkozó magasabb díjakat nyári időszámítás esetén reggel 8-tól este 10 óráig, téli időszámítás idején pedig reggel 7 és este 9 között kell fizetni.

A díjfizetéses rendszerbe az alábbi helyszíneken lévő töltőállomásokat kapcsolják be:

  • A1 autópálya: Vukova Gorica, Brinje Istok, Brinje Zapad, Janjče Istok, Janjče Zapad, Zir Istok, Zir Zapad, Kozjak Jug, Kozjak Sjever, Nadin Jug, Nadin Sjever, Prokljan Jug, Prokljan Sjever és Rašćane Gornje
  • A2 autópálya: Lepa Bukva
  • A3 autópálya: Spačva, Babina Greda, Dragalić Jug, Gradna Jug, Gradna Sjever, Novska Jug, Novska Sjever, Križ Jug, Križ Sjever, Rastovica, Lučko Jug és Lučko Sjever,
  • A4 autópálya: Ljubeščica Istok és Ljubeščica Zapad,
  • A6 autópálya: Cernik és Lepenica Sjever.

A fenti listán nem szereplő Elen töltők használata továbbra is ingyenes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.