Szabványosítaná az európai akkugyártást a VW és a Bosch

Szándéknyilatkozatot írt alá a Volkswagen Csoport és a Bosch Csoport egy olyan európai közös vállalkozás megalapításáról, amely akkumulátorcellák gyártásához tervezett gyártóberendezéseket, digitális megoldásokat, valamint gyártásbővítési és karbantartási szolgáltatásokat kínálna partnereinek.

Az együttműködés a Bosch sok évtizedes tapasztalataira épít a gyárautomatizálás és rendszerintegráció területén, míg a Volkswagennek a méretgazdaságosság kiépítésében van kiemelkedő gyakorlata. A felek úgy vélik, hogy a gyártóberendezések szabványosításával közösen piacvezető pozíciót érhetnek el az akkumulátorok sorozatgyártásában mind a költségek, mint a technológia szempontjából.

A Bosch-sal való együttműködést az európai akkugyártás indusztrializációjának területén sajtóközleményében azzal indokolja a Volkswagen Csoport, hogy számos vállalat döntött a saját cellagyártás mellett – 2030-ra a kontinensen gyártott elektromosautó-akkumulátorok összes kapacitása meghaladhatja az évi 700 GWh-t –, így hatalmas kereslet mutatkozik a szükséges tudásra és felszerelésekre.

Automatizált akkugyártás a Volkswagen ID.3 és ID.4 számára (fotó: Volkswagen Group Components Braunschweig)

A közös vállalkozás, mely a tervek szerint 2022 végére elindul, nem csupán a partnereket segíti majd az akkugyártásban, hanem magát a Volkswagen Csoportot is, amely csak Európában hat akkucellagyár felépítését tűzte ki célul 2030-ra.

Miközben egyre több európai autógyártó igyekszik szabadulni az ázsiai beszállítóknak való kiszolgáltatottságtól és dönt a saját akkugyártás mellett, akadnak olyan vállalatok is, amelyek túl kockázatosnak ítélik meg a beruházást. A BMW pénzügyi igazgatója például éppen nemrég beszélt arról, hogy addig túl kockázatosnak ítélik meg a saját gyártást, amíg az akkutechnológia nem ér el egy fejlettebb szintre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.