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
auto
2024. 04. 19. péntek

Kigyulladhat a Chevrolet Bolt, megint vissza kellett hívni

elektromos autó

Most nem az akkumulátorokkal van a baj, de egyre inkább úgy tűnik, hogy saját, különbejáratú viharfelhője van a General Motoros elektromos autójának, és megint tűzveszély miatt kell visszahívni az autókat.

Globálisan nagyjából 140 ezer autó érintett.

Boltba üt a ménkű

A GM a Boltot 2016 végén kezdte forgalmazni az Egyesült Államokban, és a  vállalat nem titkolt célja az volt, hogy a nagy felhajtás közepette bemutatott Tesla Model 3 elé vágjon a gyártás kezdetével, és a hasonló árazással bebizonyítsa, hogy bármikor fel tudja venni a kesztyűt a túlértékelt fiatal riválissal. Csakhogy az eladási számok nem váltották be ezeket a reményeket, az autóból a forgalmazás kezdete óta évente mindössze húszezres nagyságrend fogy hazájában, ami először idén javulhat érzékelhetően nyáron bevezetett a jelentős árcsökkentéseknek köszönhetően.

Az autó értékesítésének sikerét nem segített az sem, hogy a villanyautózás történetének egyik legnagyobb méretű akkuvisszahívásában volt érintett a típus, ugyanis a Hyundai Konához hasonlóan gyártási hibás LG cellák kerültek a padlólemez alá. A GM példamutatóan járt el, és nem próbálta látszatmegoldásokkal palástolni a problémát, az összes Boltban akkucserét rendelt el.

Nagy a baj: az összes elektromos Boltot visszahívják a veszélyes aksik miatt

Az autóiparban sajnos normálisak a visszahívások, ráadásul, ha valami tömegtermelésben készül, akkor egy hónapokig lappangó hiba sokezer járművet tud érinteni. Önmagában tehát nem tragédia, hogy Amerikában mintegy 111 ezer, világszerte pedig 140 ezer Boltot hívnak most vissza, de a vállalat marketing csapata biztosan nem örül neki, hogy megint a tűz szó társul a típusnév mellé.

Mint kiderült ugyanis, az autók egy részénél nem megfelelően lett kialakítva az övfeszítő borítása, így az tüzet okozhat, sőt, három bizonyított esetben már okozott is.

Az övfeszítő egy hasznos találmány, feladata, hogy egy ütközés alkalmával, még a becsapódás előtti tizedmásodpercekben működésbe lépve megfeszítse a biztonsági övet, így biztosítva, hogy az utasok ne csapódjanak össze-vissza, nyakcsigolyájukat az ülés fejtámlája megfelelően védje, és a légzsák se robbanjon túl közel az arcukhoz.

A légzsákhoz hasonlóan egyes típusokban a az övfeszítő is egy pirotechnikai eszköz, azaz egy robbanótöltet van benne, ennek viszont forró, távozó gázai is vannak. Ez okozza a problémát is, ugyanis, mivel ezek sokszor közvetlenül érintkeznek az utasteret borító kárpittal, és meggyulladnak miután elsül a töltet.

Az autógyártó egyes járművekben csak egy extra, fémből készült fóliát helyez a kárpit és a szerkezet közé, de a gyártási dátumtól függően bizonyos esetekben új borítást is kap az övfeszítő háza. A Chevrolet Bolt EUV változat nem érintett a mostani visszahívásban.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.