Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Fél évszázados rekord dőlt meg a norvég autópiacon

Fél évszázados rekord dőlt meg a norvég autópiacon

Norvégia egy viszonylag kis lélekszámú ország, ennek megfelelően az autópiaca sem túl nagy – bár az 5,4 milliós lakosság idén a várakozások szerint 175 ezer újautót vásárolhat, ami több, mint hazánk hasonló adata, pedig mi majd’ kétszer annyian vagyunk. Mégis, az elektromos átállás kapcsán mindenki odafigyel erre az országra, ugyanis itt már 80% feletti a tisztán elektromos járművek aránya az eladásokban.

Ezért érdekes különösen a mostani új rekord.

Ikonikus előd

Az autóeladások kapcsán sokfajta statisztikát vezetnek, így mindenki kedvére találhat rekordokat is. Az egyik ilyen adat az, hogy melyik típusból fogyott a legtöbb egy naptári év alatt.

Ezt a rekordot eddig a Volkswagen Bogár tartotta, amelyből 1969-ben 16.706 darabot szállítottak ki. Ezt eddig maximum megközelíteni tudták más típusok, de 53 év alatt nem dőlt meg a csúcs.

2022. december 22-én azonban a Tesla Model Y átlépte ezt a bűvös határt,

és az ezt a versenyt követő, valós időben frissülő statisztikai oldal – mert nyilván van ilyen is – jelenleg azt mutatja, hogy már 22-vel több fogyott az amerikai villanyautóból az idei évben.

Hogy az új rekord hol áll meg azt nem tudjuk, végülis van még néhány napjuk átadni a megrendelt autókat, de az új csúcs mindenképpen jól jelzi az elektrifikáció terjedésének sebességét a Skandináv országban.

Címlapfotó: https://konradsheim.at/en/cars/1933

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.