Főoldal » elektromosautó-töltés » Fúj a szél, olcsóbban lehet tölteni Hamburgban

Fúj a szél, olcsóbban lehet tölteni Hamburgban

A mostani akció talán már a jövőt idézi.

A villanyautók szívhatják fel az olcsó zöldenergiát?

Nem vész kárba

Önmagában nem új ötlet, hogy az áramszolgáltatók bizonyos nagyobb fogyasztókat igyekeznek a csúcsidőn kívülre terelni – ilyen például itthon a vezérelt áram. A megújulók terjedése kapcsán is gyakran felmerül, hogy a villanyautók időzített töltésével nemcsak a hálózat terhelését, de az esetleg időszakos túltermelés miatt elvesző zöldenergiát is fel lehetne használni.

Hamburgban most erre látunk példát, a PUMP Charging töltőszolgáltató ugyanis ma rendkívüli akcióval készül. Mivel az előrejelzések ma estig erőteljes szelet jeleznek, a vállalat arra készül, hogy a szélerőművek rengeteg áramot fognak termelni, amelyet olcsón át lehet venni, ha van rá igény. Ezért ma 23 óráig 39 (150 Ft), illetve 49 centre (180 Ft) csökkentik az AC és DC töltések árát a hálózatukon.

A hasonló akciók a jövőben egyre gyakoribbak lehetnek – legalábbis addig, amíg kiépül a megfelelő energiatároló infrastruktúra mindenképp. Ahogy azt az AVERE európai elektromobilitás szövetség alelnöke múlt havi interjúkban elmondta, Hollandiában most is vannak szolgáltatók, amelyek rendszeresen olcsóbb töltést kínálnak éjszaka 2-3 körül, amikor az Északi-tengeren túlóráznak szélerőművek. De hazánkban is elképzelhetőnek lát ilyen tarifát a szakember, hiszen, mint elmondta, nyáron délidőben jelentős napenergia áll rendelkezésre a hálózatban, a villanyautók pedig segíthetnek ennek ésszerű felhasználásban, csak a díjakkal és az időzített töltéssel efelé kell terelni a fogyasztókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.