Főoldal » elektromos autó » Még hogy a villanyautó nem tud felborulni!

Még hogy a villanyautó nem tud felborulni!

Az elektromos autók, illetve főleg töréstesztjeik kapcsán gyakran elő szokott kerülni az, hogy a nehéz akku a padlólemez alatt található, rendkívül alacsony súlypontot eredményez, Ami miatt a villanyautó csak extrém körülmények között tud felborulni.

Úgy tűnik Monte Carlóban nem ismerik a lehetetlent.

Ami gurul, fel is borul

A Citroën Ami alapvetően egy jópofa kis mopedauto, amelyet Franciaországban például – bizonyos feltételekkel – akár jogosítvány nélkül is lehet vezetni.

Citroën Ami. Melyik az eleje, melyik a hátulja?

A kicsi kocsi mindössze 2,4 méter hosszú, 1,5 méter magas, 1,4 méter széles, Ami még az 5,5 kWh-s aksival együtt is kevesebb, mint 500 kg-os tömeget eredményez. Bár azt gondolnánk a 6 kW-os, azaz 8 lóerős villanymotor semmire sem elég, azért ezt a könnyű kis négy kerékre szerelt kredencet elég fürgén tudja mozgatni.

Valószínűleg a viszonylag alacsony tömeg, a szélességgel közel azonos magasság, no meg a meredek Monte Carlo-i lejtős és az éles kanyar okozták azt a balesetet, Amit egy függőleges-videó rajongó örökített meg telefonjával a napokban.

Igen, az Ami felfelé még épphogy megúszta, de lefelé már nem tudta bevenni a kanyart – a gyalogosok szerencséjére a 485 kilós kisautót megfogták az oszlopok, így senki nem sérült meg a járókelők közül. Reméljük a sofőrnek – az egóján kívül – nagyon nem esett baja.

Ez a kanyar egyébként nem egy átlagos helyszín, hanem a Forma 1-es monacói nagydíj híres Grand Hotel hajtűkanyarja, Ami a versenysorozat talán leglassabb fordulója. Ezt még a legmagasabb versenykategória csillió dolláros autói is csak nagyjából 50 km/h sebességgel veszik be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.