KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Szédítő tempóban bővül a Tesla Supercharger hálózat

Jelenleg számos új töltőhálózat épül világszerte a Tesla Supercharger, az Ionity, Ultra-E, MEGA-E és egyéb projektek  neve alatt, de úgy tűnik, hogy még mindig a Tesla Supercharger rendszere diktálja a tempót. A kaliforniai cég a supercharge.info szerint 1124 világszerte elszórt helyszínnel kezdte az évet, majd az első négy hónapban 121 állomással bővítette a hálózatot.  Matematikailag ez azt jelenti, hogy az említett négy hónap szinte minden napjára jut egy-egy új állomás nyitása, de ezen kívül a cég még a meglévő állomásokhoz is hozzáadott néhány új töltőpontot.

A most épülő új töltőállomások gyakran 10 vagy 12 töltőponttal rendelkeznek, de a legnagyobb amerikai állomások 40, a kínaiak pedig már 50 töltőfejjel rendelkeznek. Az egyik kaliforniai állomás ráadásul egy új koncepciót tesztel, amelyben az autósok egy kávézóval egybeépített pihenőben tudnak várakozni. A Tesla többek között a fremonti gyár melletti Supercharger bővítését is tervezi.

Tesla állomások Európában

Ami a számunkra érdekes lehet, hogy Európában a supercharge.info adatai szerint jelenleg 397 töltőállomás található és további 15 pedig építés alatt áll. A Tesla számára különösen fontos a kelet-európia terjeszkedés, ezért a közeljövőben nagy hangsúlyt fektetnek majd a balti államokra, Oroszországra, Ukrajnára, Romániára, Szerbiára, Macedóniára, Bulgáriára és Görögországra. Észak-Írország is végre megkapja az első Tesla Supercharger állomását, a skandináv hálózatnál pedig lassan befejezik a megfelelő kiépítést. Spanyolországban és Portugália nyugati részén is nagy építkezések várhatóak, továbbá az olaszországi Palermo is kap egy állomást, illetve Törökországban is megindul a terjeszkedés.

A Tesla Európába is tervez egy rekord méretű állomást, ami a tervek szerint 42 töltőpontot tartalmaz majd, és Oslo délkeleti részén található majd, az Oslo Rygge repülőtér közelében. A Tesla az egyik legnépszerűbb villanyautó Norvégiában, ezért fontos, hogy az ország a hosszú utazásokhoz ismegfelelően kiépített infrastruktúrával rendelkezzen.

Jelenlegi és tervezett Tesla állomások

És mi a helyzet Magyarországon? A jelenlegi adatok szerint a Tesla nem tervez bővítést Magyarországra, így marad az eddig meglévő két állomás Győrött és Sormáson.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?