Önvezető Tesla gázolt robotot – hogy is van ez?

Való igaz, hogy a technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy alig tudunk lépést tartani vele, és a mesterséges intelligencia által uralt világ a nyakunkon van, de azért mégse számított senki olyan szalagcímekre így 2019 elején, mint hogy „Önvezető Tesla gázolt halálra egy robotot!”. Márpedig tegnap óta futótűzként söpört végig az interneten egy felvétel a Las Vegas-i CES elektronikai szakkiállításról, melyen egy állítólag Autopilot üzemmódban lévő Tesla Model S nekimegy egy az út szélén álldogáló gépezetnek, amitől az feldől, és készítője szerint helyrehozhatatlan károkat szenved. Az elektromos autóban ülő személy a Daily Mail-nek így nyilatkozott:

„Nem volt ott senki, sem emberek, sem autók. Önvezető módba állítottam a Teslát, az pedig elindult. És aztán hoppá, ott volt egy robot az úton. Azt hittem a tragacs kikerüli, de egyenesen beleütközött. Annyira sajnálom, a robot nagyon cukinak néz ki. Őszinte bocsánatkéréssel tartozom a mérnököknek.”

A videó heves indulatokat váltott ki az internetezőkből, egyesek már a Tesla összes alkalmazottja felett halálos ítéletet mondtak, mert mi lett volna, ha a robot helyett egy gyermek áll az út szélén? Többen viszont észrevették, hogy nagyon sok dolog sántít a felvétellel. A Promobot, mely a brutális kegyetlenséggel elgázolt robot bérbeadását végzi napi 2000 dolláros áron, azt állítja, hogy egy csapatnyi robot éppen a kiállításra tartott este 7 óra táján a parkolón keresztül, amikor az egyik teljesen önállóan az útra lépett. A videó viszont egyáltalán nem mutatja, hogy a masina hogyan is került a kocsik elé, ehelyett pont ott kezdődik, amikor a Tesla megérkezik. A felvételt látva aztán azon is elgondolkozunk, hogy mégis milyen ütközésről van szó, ugyanis az autó látszólag nem is érinti a robotot, de ha mégis, az bizony igencsak a fizika törvényeinek ellentmondóan dőlt el. Erre pedig a videó bal alsó sarkában kell keresni a magyarázatot, ahol a robot elhúzásához használt kötél is észrevehető. Fontos továbbá kiemelni, hogy a Teslának még mindig nincs a szó szoros értelmében vett önvezető funkciója. Ugyan az Autopilot a fejlettebb rendszerekben képes önállóan kormányozni az autót, az irányítás továbbra is a sofőr feladata, a szoftver csupán besegít a biztonságosabb vezetés érdekében. Az Autopilot ráadásul az autópályára, és a rendszer számára jól értelmezhető utakra lett tervezve, így kérdéses, hogy a jelöletlen parkolóban egyáltalán használható-e.

Forrás: Daily Mail

A rendőrség kiérkezett a helyszínre, de nem emelt vádat senki ellen. Nyilvánvaló, hogy a számos hírportál által az Autopilot hibájából okozott balesetként beállított incidens egy a Promobot által megrendezett mutatvány volt a termék népszerűsítésére. A marketing biztosan bevált, csak sajnos közben a félrevezető hírek újabb indulatokat szülnek a Tesla ellen, amivel megint csak a shortolók járhatnak jól.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.