Saját energiaszolgáltató és töltőfejlesztő vállalatot indított a Volkswagen

Mostanra a német autógyártók előtt sem titok, hogy az elektromos közlekedés terjedésének előmozdítása nem kizárólag villanyautók gyártását jelenti, hanem megfelelő töltőberendezésekkel és töltési szolgáltatásokkal azt is meg kell oldani, hogy ezek a járművek könnyedén, biztonságosan, és lehetőleg megújuló energiaforrásból származó elektromos árammal feltölthetők legyenek. Az elektromos autó-töltés kérdésére számos megközelítést láthattunk már német földről, kezdve a fali töltőktől a Porsche 350 kW-os villámtöltőin át az Audi több töltőhálózatot felkaroló egykártyás megoldásáig, ám most a Volkswagen lépett előre, hogy megmutassa, hogyan is intézi ezt egy az elektromobilitás iránt látszólag ízig-vérig elkötelezett autóipari óriás. A VW éppen nemrég mutatta be elképzelését arról, hogy hogyan lehetne a városok legzsúfoltabb részein biztosítani a villámtöltést jelentős töltőtelepítési költségek nélkül, de most egy kicsit szélesebb perspektívából is megvizsgálva a kérdést úgy döntött, hogy egy új leányvállalatban tömöríti a Volkswagen Group energetikai és töltési megoldásait. Az electric life kifejezésből rövidített Elli névre keresztelt cég hasonló a Tesla energetikai részlegéhez, mely a Powerwall és Powerpack berendezéseket, valamint a napelemeket szolgáltatja, azzal a különbséggel, hogy a Volkswagen az Elli megalapításával energiaszolgáltatóvá is előlép. A németek 100%-ban vízenergiából előállított elektromos árammal látnak el minden erre igényt tartó fogyasztót, attól függetlenül, hogy van-e elektromos autója, vagy sem. A Volkswagentől vásárolt villamos energia árai a közeljövőben kerülnek bejelentésre.

Az Elli továbbá magán és kereskedelmi célú töltőberendezések egész sorával készül az I.D. széria 2020-as megjelenésére. Az otthoni töltést preferálók számára különböző konfigurációjú Wallbox fali töltők készülnek, melyek legolcsóbb változata, a 11 kW-os AC Wallbox is néhány óra leforgása alatt teletölti az autót energiával, kímélve annak akkumulátorát. Akik már egy egész smart grid hálózatot szeretnének otthonra kiépíteni, azok választhatják majd a Volkswagen 22 kW-os DC töltőjét, mely kétirányú töltési lehetőségével otthoni energiatárolóvá alakítja a villanyautót, az okos energiamenedzsment rendszer pedig segít a lehető leghatékonyabban gazdálkodni az energiával. A következő években a vállalat alkalmazottai is új töltőoszlopokkal találják majd szemben magukat, az Elli ugyanis a jelenlegi 1000-ről több mint 5000-re növeli a gyártó telephelyein, kereskedésein, és szervizpartnereinél elhelyezett töltőállomások számát 2020-ig szerte Európában. Az új leányvállalat a Volkswagen Group márkáinak is segítséget kínál vásárlóik céges flottáinak elektromosításában, és az ahhoz szükséges infrastruktúra kiépítésében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.