Kelet-Európába jön a Tesla

A Reddites Tesla fórumok a sok pletyka és vásárlói tapasztalat mellett olykor-olykor rendkívül friss információkkal is szolgálnak. Most például azt tudtuk meg, hogy mind a Cseh Köztársaságban, mind Lengyelországban hamarosan megnyílnak a Tesla boltjai.

Cég már van, az állásokra lehet jelentkezni

Először január 7-én este számolt be róla egy Nyerelko nevű Reddit felhasználó, hogy a cseh cégnyilvántartásban felfedezte a Tesla frissen bejegyzett helyi leányvállalatát. A helyi céget még tavaly december 18-án jegyezték be és ez mindenképpen jó hír nekünk, hiszen egy hazánkhoz hasonló 10 milliós kelet-európai országról van szó. Mondjuk az egy főre jutó GDP a cseheknél 20.152 dollár és ezzel a 37. helyen vannak a világon, míg hazánk 15.531 dollárral csak az 51., tehát egy gazdagabb piacról van szó az amerikai luxus márka számára. Csehországban 2017-ben 270 ezer új személyautót adtak el – ez pont duplája a rekord 2018-as magyar adatnak.

Ezen felbuzdulva LooZpl lengyel Reddites is körülnézett és azt találta, hogy Varsóban 2019 január 4-án bejegyezték a Tesla Poland sp. z o.o. nevű céget melynek 99,5%-os tulajdonosa a holland Tesla International B.V. A helyi pletykák szerint akár már februárban megnyílhat a varsói Tesla bolt. Lengyel testvéreink GDP terén még kicsit tőlünk is le vannak maradva, és az 55. helyen szerepelnek 13.823 dollárral, de itt egy majd 40 milliós országról van szó  486 ezres újautó piaccal.

A fenti híreket alátámasztja, hogy kicsit trükkösen keresve, de már mind a két országra találunk álláshirdetéseket a Tesla honlapján.

Forrás: Tesla.com

És Magyarország?

A fenti karrier oldalt végigböngészve se hazánkra, se északi szomszédunkra, Szlovákiára nem találni még állásokat és sajnos a magyar Opten adatbázis sem találja a céget – csak hasonló nevű de más profilú vállalkozások vannak. Magyarország új autó piaca, még az erős növekedés ellenére is mindössze 136 ezer darabos volt tavaly, ami a hasonló lélekszámú Csehországinak mindössze fele  és 2015-ös adatok szerint a Model S-hez hasonló méretű nagy luxusautók osztályában nagyjából évi 200 autó fogy, de még egyel lejjebb az 5-ös BMW szintjén is alig 1348 kel el évente. A Model 3 méretkategóriájában pedig nagyjából évi 7500-os darabszámmal számolhatunk.

Pedig nem csak a Model 3 vásárlóknak lenne fontos a cég hazai indulása, hiszen a szervizelést az S és X tulajdonosok is szívesebben intéznék Budapesten mint Bécsben, ráadásul a  legkisebb Teslára akár az állami támogatás is elérhető lenne. A nyugat európai árakból kiindulva, a Performance verzió kivételével mindegyik 3-as beleférhetne a 20 milliós támogatási küszöbbe.

A Tesla oldalán jelenleg ezek a nyelvek és országok választhatóak. Várhatóan hamarosan feltűnik itt a cseh és a lengyel zászló is.

Sajnos nekünk viszont még egyelőre várnunk kell. reméljük már nem sokáig.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.