Kiderült a Tesla Model 3 belső kamerájának célja

A Tesla Model 3 az első perctől tartalmaz egy kamerát a belső visszapillantó tükör felett, amely az utasteret figyeli. Eddig ennek a kamerának nem hozták nyilvánosságra a funkcióját, most viszont egy szabadalmi bejegyzésből, és az Electrek írásából, kiderült egy lehetséges felhasználási mód.

A szabadalmi bejegyzés címe így hangzik:

„Személyre szabási rendszer és módszer a jármű utasai számára az utasok testrészeinek térbeli elhelyezkedése alapján

Az alábbiakban ismertetjük a személyre szabási rendszer megoldásait, amely a járműben helyet foglaló utasok testrészeinek térbeli elhelyezkedése alapján működik. Az személyre szabási rendszer képfelvevő eszközt és a járműben lévő elektronikus eszközöket vezérlő áramkört tartalmaz. Az ismertetett elektronikus személyre szabási rendszer növeli a járműben tartózkodók kényelmét és elősegíti a szórakoztatásukat. A rendszer fejlett, intelligens és automatikus személyre szabást tesz lehetővé a járművekben, valós időben vagy közel valós időben, a járművek kényelmesebbé tételéhez, elindulás előtt és haladás közben egyaránt.”

A Tesla Model 3 a tükör feletti részen tartalmaz egy belső teret figyelő, ún. utastér kamerát (forrás: Tesla)

Gyakorlatilag tehát egy arcfelismerő rendszerről beszélünk, amely a járművezető arcának felismerésével beállítja az elektronikusan beállítható alkatrészeket, például az üléseket, a tükröket, az utasok szokásainak megfelelően vezérli az audiorendszert, beállítja a megszokott vezetési módot és stílust.

EZT OLVASTAD MÁR?  Vadító elektromos Kia mutatkozik be Genfben

A kamera úgy van elhelyezve, hogy nem csak a járművezető, de az összes utas arca a látószögében legyen, így a rendszer további lehetőségeket is tartogat. Elon Musk egy múlt heti interjúban utalt arra, hogy ez a megoldás nem elsősorban akkor hasznos, ha egy saját járművet a család több tagja szokott használni, a fő cél a robotaxi flotta személyre szabása, bármelyik robotaxi autóba ülünk be, a rendszer azonnal elvégezze az általunk preferált beállításokat.

A rendszert Blair Williams, az egykori Apple mérnök tervezte, aki az Autopilot és Infotainment hardver tervezés területen dolgozott a Teslánál, valamint Adnan Esmail, aki hosszú ideje a Tesla hardvermérnöke.

Bár a rendszer még nem elérhető a Model 3-ban, az autó közvetítőn keresztül már idehaza is megrendelhető.

Elektromos autót használsz?