7000 eurós állami támogatás Franciaországban a villanyautókra

A koronavírus gazdasági hatása természetesen az autópiacot sem kímélte, így a teljes autóipar jelentős visszaeséstől szenved. Ennek részbeni kompenzálására Emmanuel Macron francia elnök 8 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be az autóipar támogatására – írja az index.hu. A támogatás nem titkolt célja, hogy Franciaország az elektromobilitást övező forradalom élére állva elektromos autó gyártó nagyhatalommá váljon.

A Valeo autóipari beszállító észak-franciaországi Étaples-ban található gyáregységében tett bejelentésen az elnök elmondta: „A cél, hogy Európában Franciaországban készüljön a legtöbb tiszta és energiahatékony jármű, öt éven keresztül évi több mint egymillió elektromos vagy hibrid gépjárművet gyártsanak a francia vállalatok.”

Emmanuel Macron a Valeo autóipari beszállító franciaországi üzemében (Fotó: Ludovic Marin / AFP)

Az autóipar felpörgetése, a munkahelyek megőrzése és teremtése mellett szerencsére a környezetvédelem is létfontosságú cél, így a segélycsomag részét képező támogatások meghatározásánál is szem előtt tartották a környezetbarát autók támogatását. Ennek megfelelően 7000 eurós környezetvédelmi bónusz érhető el elektromos autó vásárlásakor. A cégek 5000 eurós kedvezményt kapnak villanyautó vásárlásra, de még a plugin hibridek vásárlását is 2000 euróval támogatja a kormány.

A támogatás azonban nincs teljesen ingyen, Emmanuel Macron, a munkahelyek megtartását kéri érte cserébe az autógyártóktól. Erről már meg is kezdődtek az egyeztetések a francia elnök és Jean-Dominique Sénart-ral, a Renault elnök-vezérigazgatója, valamint a francia autóipar harminc vezetőjének közös találkozóján. Az elnök elvárása jogos, ugyanis Franciaországban rengeteg család sorsa kötődik az autóiparhoz, amelyben közvetlenül 400 ezer, a beszállítókat is beleértve 900 ezer embernek ad munkát az ágazat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.