Újabb elektromos buszokat rendelt Románia

16 darab Urbino 18 típusú tisztán elektromos busz megrendeléséről írt alá szerződést a romániai Craiova városa és a Solaris lengyel buszgyártó vállalat. A legkésőbb 2021 júliusáig szolgálatba álló járművek a legelső villanybuszok lesznek a település történetében, így a körülbelül 12 millió euró értékű beruházás – melynek nagy része európai uniós alapokból érkezik – a buszokhoz szükséges töltőberendezéseket is magában foglalja. Az éjszakai töltéshez valamennyi jármű saját töltőpontot kap, a napközbeni villámtöltéshez pedig négy pantográfot biztosít a gyártó. A 18 méter hosszú csuklós buszok 240 kW teljesítményűek, és a Solaris elmondása szerint időjárástól és útviszonyoktól függetlenül is könnyedén képesek 200 kilométert megtenni egy töltéssel. A választott felszereléstől függően egy Urbino 18-ban maximum 151 utas utazhat egyszerre, ebből 43 fő számára van ülőhely.

Craiova a második romániai település, mely a Solaristól rendel elektromos buszt: 2018 nyarán Kolozsváron indultak el az ország legelső nulla kibocsátású buszai, melyek a lengyel cég Urbino 12 típusjelzésű fejlesztései. Eddig 41 ilyen járművet szállított a Solaris az erdélyi városba. Mindemellett számos más település tömegközlekedésének megtisztítása van tervbe véve, tavaly júniusban 131 tisztán villanyos meghajtású busz beszerzésére írt ki pályázatot a román fejlesztési minisztérium, melyeken 7 város osztozik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.