Herkules is villanyautót építene

A Tesla Cybertruck bemutatója óta nagy divat lett elektromos meghajtású pick-upokat bejelenteni. Néhányuk olyan nagy márkanévtől származik, mint a Ford, vagy a General Motors, páran feltörekvő start-upok fejlesztései, és a közeljövőben várhatóan tényleg gyártásba kerülnek (Rivian, Bollinger), míg a többségük egyelőre csak számítógépes látványterveken létezik, és igencsak kétséges a megvalósulásuk (Atlis, Nikola). Ez utóbbiak közé tartozik a Hercules Alpha, melyről valószínűleg csak azok az autós hírportálok szerkesztői hallottak eddig, melyek látták a Fully Charged Top 10 legjobban várt elektromos pick-up című videóját.

A Hercules Electric Vehicles egy 2018-ban alapított detroiti vállalat, ami az Alpha elnevezésű platóssal kezdődően kibocsátásmentes prémium haszongépjárművek, és más mobilitási termékek gyártására specializálódik. A cég elmondása szerint több mint 27 millió dollárt sikerült begyűjtenie az Alphára beérkezett előrendelésekből, ami 18 000 potenciális vásárlót jelent az 1500 dolláros foglalóval számolva – ez azért kicsit talán hihetetlennek hangzik, úgy, hogy a Hercules semmilyen jelentős hírverést nem kapott a médiától.

A látványterveken szereplő villanyautó egyébként egészen pofás, valami ilyesmi lehetne az eredménye annak is, ha a Nissan tisztán elektromosra formálná a Titan pick-upját. Specifikációit tekintve a Hercules egy közel 1000 lóerős gépet tervez összerakni, ami körülbelül 4 másodperc alatt tud 100 km/h-ra gyorsulni, és akár 193 km/h-val is száguldhat. A 300 mérföldes (483 kilométeres) hatótáv pedig még hihetőnek is mondható, vagy legalábbis nem üt úgy arcon, mint amit más kezdő autógyártók rá szoktak hazudni a weboldalra. Az Alpha 5670 kilót tud majd vontatni, és akár 1134 kilóval is meg lehet pakolni.

Mindazonáltal komolyan venni egyelőre ezt a próbálkozást sem érdemes, hiszen szó sincs arról, hogy a Hercules Alpha hol és mikor fog gyártásba kerülni, és miből tudná finanszírozni mindezt a cég. Így pedig egy villanyautó piacra dobása igazi herkulesi feladatnak bizonyul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.