Herkules is villanyautót építene

A Tesla Cybertruck bemutatója óta nagy divat lett elektromos meghajtású pick-upokat bejelenteni. Néhányuk olyan nagy márkanévtől származik, mint a Ford, vagy a General Motors, páran feltörekvő start-upok fejlesztései, és a közeljövőben várhatóan tényleg gyártásba kerülnek (Rivian, Bollinger), míg a többségük egyelőre csak számítógépes látványterveken létezik, és igencsak kétséges a megvalósulásuk (Atlis, Nikola). Ez utóbbiak közé tartozik a Hercules Alpha, melyről valószínűleg csak azok az autós hírportálok szerkesztői hallottak eddig, melyek látták a Fully Charged Top 10 legjobban várt elektromos pick-up című videóját.

A Hercules Electric Vehicles egy 2018-ban alapított detroiti vállalat, ami az Alpha elnevezésű platóssal kezdődően kibocsátásmentes prémium haszongépjárművek, és más mobilitási termékek gyártására specializálódik. A cég elmondása szerint több mint 27 millió dollárt sikerült begyűjtenie az Alphára beérkezett előrendelésekből, ami 18 000 potenciális vásárlót jelent az 1500 dolláros foglalóval számolva – ez azért kicsit talán hihetetlennek hangzik, úgy, hogy a Hercules semmilyen jelentős hírverést nem kapott a médiától.

A látványterveken szereplő villanyautó egyébként egészen pofás, valami ilyesmi lehetne az eredménye annak is, ha a Nissan tisztán elektromosra formálná a Titan pick-upját. Specifikációit tekintve a Hercules egy közel 1000 lóerős gépet tervez összerakni, ami körülbelül 4 másodperc alatt tud 100 km/h-ra gyorsulni, és akár 193 km/h-val is száguldhat. A 300 mérföldes (483 kilométeres) hatótáv pedig még hihetőnek is mondható, vagy legalábbis nem üt úgy arcon, mint amit más kezdő autógyártók rá szoktak hazudni a weboldalra. Az Alpha 5670 kilót tud majd vontatni, és akár 1134 kilóval is meg lehet pakolni.

EZT OLVASTAD MÁR?  112 éves luxusmárkát kelt életre az Aston Martin, hogy villanyautókat építsen

Mindazonáltal komolyan venni egyelőre ezt a próbálkozást sem érdemes, hiszen szó sincs arról, hogy a Hercules Alpha hol és mikor fog gyártásba kerülni, és miből tudná finanszírozni mindezt a cég. Így pedig egy villanyautó piacra dobása igazi herkulesi feladatnak bizonyul.

Elektromos autót használsz?