Ezért nehéz autópálya-pihenőkbe villámtöltőt telepíteni

A hosszú utakat autóval akkor lehet gyorsan és kényelmesen megtenni, ha az üzemanyag utántöltése a lehető legkisebb kerülővel és időkieséssel megoldható. Épp emiatt kerültek üzemanyagtöltő állomások az autópályák mellé, és emiatt telepítik egyre gyakrabban ilyen helyekre az elektromos autó töltőket is. Ez utóbbiak telepítése azonban nem annyira egyszerű, mint egy-két tartályt leásni (bár nyilván az sem könnyű), hiszen a töltéshez szükséges nagy elektromos teljesítményt valahogy biztosítani kell a helyszínen. A magyarországi autópálya-pihenők tervezésekor azonban még nem volt szempont, hogy „végtelen sok” áram elérhető legyen, így a legtöbb helyre csak annyi áramot kötöttek be, amennyi a shop, a közvilágítás és az ott működő berendezések zavartalan üzemeltetéséhez feltétlen szükséges. A villámtöltők telepítése általában trafócserét és bizonyos esetekben akár kábelcserét is igényelhet.

Magyarországon így néz ki a komplex pihenők többsége az autópályák mentén (forrás: MOL)

A helyzetet nehezíti, hogy a magyarországi autópályák mellett a pihenőket párokban alakították ki, így általában egymással szemben (vagy minimális eltolással), két független pihenő található, melyek között esetenként az átjárás sem biztosított. Közlekedésszervezés szempontjából ez jó, hiszen nem kell költséges alul- vagy felüljárókat építeni további körforgalmakkal, viszont mindkét oldalon ki kell alakítani az üzemanyagtöltést, az éttermi és esetenként a panzió szolgáltatást. Ez egy világszerte elterjedt megoldás, de sok helyen alkalmaznak már olyan elrendezést, ami lehetővé teszi, hogy egy helyen csak egy pihenőt kelljen építeni. Az alábbi képeken egy-egy találomra kiválasztott pihenő látható Floridából és Ausztriából. Amerikában az autópálya két iránya közé ékelődik be az a terület, ahova  balra tartva lehet lehajtani az autópályáról, így alul és felüljárók nélkül meg lehet oldani le- és felhajtást. (A hátránya mindenképpen az, hogy a pihenőből visszatérő autós a nagyobb tempójú belső sávba kell besoroljon, azonban a jellemzően egységes sebességgel haladó forgalom mellett Amerikában kevésbé probléma, mint nálunk.) Ausztriában gyakran csak egy oldalra telepítenek összetett, a benzinkút mellett éttermeket, üzleteket, rekreációs helyeket és panziókat is tartalmazó pihenőket, amit felül- vagy aluljáróval az autópálya mindkét oldaláról elérhetővé tesznek. A kihajtás itt lassabb, körülményesebb és a rendszer drágább mint Amerikában, viszont talán biztonságosabb is.

Az oldalanként külön pihenő hátránya, hogy egy-egy étterem csak az egyik irány forgalmából profitálhat, így a megtérülése sokkal nehezebb. Jól látható, hogy nem is túl gyakoriak ma Magyarországon az autópálya pihenőkbe telepített gyorséttermek. Ugyanígy probléma, hogy ha egy autópálya egy pontján egy szolgáltató elektromos autó töltést szeretne biztosítani, akkor mindkét oldalra kell töltőt telepítsen.

Párban álló komplex autópálya-pihenők az M7-esen Balatonlelle közelében (forrás: MOL)

A magyarországi helyszínek többségén nagyfeszültségű betáplálás és trafó csak az egyik oldalra kerül, a szemközti oldal áramellátásáról az autópálya építésekor lefektetett, a szükséges teljesítményhez méretezett kábel gondoskodik. Ezek azonban nem alkalmasak 50-150 kW-os villámtöltők áramellátásának biztosítására, így a trafócsere mellett a kábelek autópálya alatti átvezetése is szükségessé válik. Sok helyen ez az egyszerűnek tűnő, de hónapok vagy évek előkészítő munkáját igénylő, és sok tízmillió forintot felemésztő művelet az akadálya, hogy az autópálya mindkét oldalán megjelenjenek a villámtöltők.

Magyarországon több tucatnyi ilyen helyszín van, ezek közül 10-re tervez  (Alacska pihenő (M0), Mosonmagyaróvár (M1), Kerekharaszt (M3), Rekettyés pihenő (M3), Görbeháza (M3), Kecskemét (M5), Szatymaz (M5), Lepsény (M7), Balatonlelle (M7) és Zalakomár (M7)) a MOL a Next-E projekt keretében legalább 50, de a fenti listában félkövéren szedett két helyszínen 2×75 kW-os villámtöltőket telepíteni. Balatonlelle közelében a napokban készült el a két oldal összeköttetése, aminek keretében a legmélyebb ponton 4,71 méterrel a felszín alatt több mint 66 méter hosszú furat készült. Az oldalanként 260 kW-os áramellátáshoz összesen 1,015 km kábelt kell lefektetni, de így lehetőség lesz a 2×75 kW-os ultra töltők további villámtöltőkkel való kiegészítésére is.

Fúrás az M7-es autópálya alatt Balatonlelle közelében (forrás: MOL)

A Next-E projekt keretében Magyarországra tervezett 59-ből már 18 elkészült, de a MOL a régió 6 országában már 102 töltőt üzemeltet. A Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Romániában épülő hálózat 252 töltőből áll majd, amiből idén év végéig 200-at terveznek beüzemelni. A részben az Európai Unió által finanszírozott Next-E programban a MOL partnerei az E.ON, a HEP, a Petrol, a BMW és a Nissan.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.