Lekapták az utakon a Toyota következő villanyautóját

A napokban felkerült néhány kép a bzforums.com weboldalra, melyeken nagy valószínűséggel a Toyota bZ SDN névre keresztelt tisztán elektromos meghajtású koncepcióautójának prototípusa látható erősen álcázott külsővel. A képeket Kínában készítették, és ez az első alkalom, hogy közúton látható a modell. Az autó szélvédőjén egy adatlap is volt, amelyről kiderül, hogy a jármű 4725 mm hosszú, 1835 mm széles, 1475 mm magas, tengelytávolsága pedig 2880 mm.

A szemfüles fórumozók azt is kiszúrták, hogy az adatlapon BYD kódnév szerepel, ami arra utalhat, hogy az autó a Toyota és a BYD közös vállalkozásának a terméke – a Reuters tavaly decemberben arról számolt be, hogy a két autógyártó egy kis méretű, megfizethető árú szedánon dolgozik, mely várhatóan 2022 végén kerül piacra. Az autót kezdetben kizárólag Kínában fogják értékesíteni, de valószínű, hogy Toyota márkajelzéssel Európába is megérkezik. A hírek szerint az autó a BYD LFP-kémiás Blade akkucsomagjával jelenik meg.

Toyota bZ SDN

Az álcázott prototípus formára egyébként tényleg hasonlít a bZ SDN tanulmányra, meglepő azonban, hogy egy kifejezetten nagy, álló központi kijelző található benne, miközben a bZ4X SUV egy viszonylag kicsi, fektetett kijelzővel várja a vásárlókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.