Lehet-e pénzt kérni az elektromos autó töltésért?

Töltőt állítana fel üzlete, vállalkozása parkolójába? Netán töltő üzemeltető vállalkozást indítana, a töltésért elkért összegre épülő üzleti modellel? Várjon még vele!

Aki egy kicsit is beleásta már magát az elektromos autó töltés témájába, az valószínűleg már hallott róla, hogy a villamos energia törvény hiányosságai miatt nem lehet még pénzt kérni az elektromos autó töltésért. Ezért ingyenesek ma Magyarországon az elektromos autó töltők.

2016-08-21_budapest_evopro_tolto_atado_80_edays_05
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Evopro első saját fejlesztésű töltőjének átadóján.

Ez azonban csak féligazság. A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény többször módosult az utóbbi időben, és bekerült néhány olyan rendelkezés is, ami az elektromos autó töltését hivatott rendezni. A törvény 2016. január 1-től hatályos változata többek között definiálja a következőket:

 • az elektromos gépjármű
  elektromos erőátviteli rendszerrel felszerelt gépjármű, amelynek meghajtása elsődlegesen villamos motorral történik és a motor a villamos energiát külsőleg újratölthető belső elektromos energiatároló rendszerből nyeri;az elektromos gépjármű töltése
 • az elektromos gépjármű energiatárolójának töltése
  • a) vagy az energiatároló cseréje az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő feltöltésére alkalmas töltőállomáson,
  • b) a lakossági fogyasztó saját mért felhasználói berendezésén keresztül, amely tevékenység nem irányul gazdasági haszonszerzésre,
  • c) a nem lakossági felhasználó saját mért felhasználói berendezésén keresztül, ha a tevékenység nem irányul haszonszerzésre,
  • d) a felhasználó mért magánvezetékére csatlakozó, az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő töltésére alkalmas töltőállomáson keresztül;
 • a töltőállomás-üzemeltető
  aki elektromos gépjármű töltésére vonatkozó engedéllyel rendelkezik;

Ez utóbbi ponthoz csatlakozva a törvény rendelkezik arról, hogy a gépjármű töltését (a szolgáltatást) csak a Hivatal által kiadott engedélyek alapján lehet gyakorolni. Ez alól kivétel a fenti definíció b) és c) pontja, tehát az ingyenes töltők további engedély nélkül is üzemeltethetők. Az elektromos gépjárművek töltésére vonatkozó engedély határozatlan időre szól, amit ugyanennek a törvénynek egy 2016. július 1-én hatályba lépett módosítása biztosít. Az engedélyezésre jogosult hivatal jelen esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Úgy tűnhet tehát, hogy minden akadály elhárult a piaci alapon működtetett elektromos autó töltő hálózatok megjelenése előtt, így végre idehaza is kiépülhet az az infrastruktúra, amire a villanyautósok már évek óta várnak, és ami tőlünk nyugatabbra több országban is tökéletesen működik már. Ehhez mindössze a MEKH engedélye szükséges.

Összesen 8 parkolóban volt töltési lehetőség kiépítve. Volt Type2 16A-rel, Type2 32A-rel és két sima konnektor is.
Fizetős elektromos autó töltők egy bécsi parkolóházban.

Megkerestük hát a MEKH-t, hogy mit kell tennünk, ha teljesen szabályszerűen, a törvény betűjének megfelelve szeretnénk elektromos autó töltőt üzemeltetni. Miután levelünkre két hét elteltével sem érkezett válasz, telefonon érdeklődtünk a hivatal villamos energia ágazatánál.

Bonyolult, sok dokumentumot eredetiben és másolatban igénylő, többoldalas formanyomtatványokat felvonultató folyamatot vizionáltunk, de a valóság még ennél is durvább. Úgy tűnik ugyanis, hogy hiába van a törvényben, hogy a tevékenység engedélyköteles, hiába van meghatározva, hogy melyik hivatalnál lehet a tevékenységre engedélyt kapni, gyakorlatilag a tevékenység mégsem végezhető a szabályok betartásával: egyszerűen hiányoznak azok a részletszabályok, amelyek az engedély kiadásához szükségesek. Hogy ezek megalkotása mely hivatal feladata, arról nem kaptunk tájékoztatást, mint ahogy azt sem tudták kiolvasni az üveggömbből, hogy mikorra születhetnek meg ezek a fontos részletek. A hivatal egyelőre türelemre int, hiába minden, nem tudnak erre a tevékenységre engedélyt adni.

A Villamos energia törvény XX. fejezetének 170. paragrafusa a következő felhatalmazást adja a Kormánynak:

 • 49. az elektromos gépjármű töltésére vonatkozó engedélyre, a töltőállomás üzemeltető jogaira és kötelezettségeire, az elektromos gépjármű töltésére, valamint a töltőállomás-üzemeltető és az elektromos gépjármű töltését igénybe vevő közötti jogviszonyra vonatkozó szabályokat rendeletben állapítsa meg.

Elektromos autót használsz?