Harry herceg szerint is a villanyhajtás a jövő

Emberek milliói követték élőben Harry herceg és gyönyörű menyasszonya, Meghan Markle windsori esküvőjét, és bár bizonyára sokan vannak azok is, akik már azt sem tudják, hogy hova meneküljenek a nagy eseményről szóló híráradat elől, legalább egy nyomós oka mégis van, amiért érdemes beszámolni a ceremóniáról. Az újdonsült házasok ugyanis egy meglehetősen stílusos és egyben környezetbarát módját választották a Windsori kastélyból való távozásnak. Az ezüst-kék színű autócsoda, ami az épület előtt várta a fiatal párt, egy 1968-ban épített Jaguar E-Type átalakításával megalkotott E-Type Concept Zero, melynek 3,8 literes XK motorjának helyére maga a gyártó rakott egy 295 lóerős (220 kW-os) villanymotort, így tehát az Enzo Ferrari által a „világ leggyönyörűbb autója”-ként nevezett klasszikus teljesen kibocsátásmentesen szállította át Harryéket a következő állomásukra.

Az elektromos Jaguar megvillantása az esküvőn minden bizonnyal hatalmasat dob a villanyautók megítélésén szerte a világon. Egyrészről, mert az emberek hajlamosak utánozni a híres és gazdag világsztárokat (pontosan így működik a divat), tehát ha a brit királyi család egy villanyautóban távozik, akkor talán mégsem lehet akkora butaság az elektromos meghajtás gondolata, másrészről pedig azt is megmutatja, hogy az elektromos hajtáslánc nem csupán a következő években érkező járművek privilégiuma, hanem az akár 50 éves álomautókkal is közlekedhetünk légszennyezés és motordübörgés nélkül. Szerencsére a villanyos Jaguar nehezen fogja elkerülni bárkinek is a figyelmét, hiszen gyakorlatilag minden fontos nemzetközi hírportál beszámolt róla (a magyarok már kevésbé): némelyik egy üzenetként utal rá az emberiség számára, ami a globális átállást sürgeti az elektromos meghajtásra, míg egy másik cikkben „a lehető legjobb autóválasztás”-nak nevezi az újságíró a gépkocsit. A királyi pár mesébe illő sportautója egyébként két érdekességet is tartogatott a közönség számára: az egyik a rendszámtábla, mely az esküvő időpontját jelzi, a másik pedig az, hogy az autó kormánykereke a brit rendszerrel ellentétben bal oldalon található, amit sokan egyfajta utalásként értelmeznek Meghan Markle amerikai származásának elfogadására.

A Jaguar E-Type egyébként korának egyik leggyorsabb sorozatgyártott modellje volt közel 240 km/h-s végsebességével és 7 másodperc alatti gyorsulásával 0-ról 100-ra. Az átalakításnak köszönhetően a 0-100-as sprint még jobban megy az autónak, alig 5,5 másodpercre van hozzá szüksége, a hatótávja pedig nagyjából 280 kilométer. Ha bárkinek porosodna egy ilyen járgány a garázsában, és csak azért nem használja, mert nem szeretne füstöt pöfögni a szomszédok orra alá, annak bármikor szívesen megcsinálja az átalakítást a Jaguar – mindössze 400 000 dollárra, azaz kb. 105 millió forintra van hozzá szüksége.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.