Kincskeresés indul – 320 e-Mobi töltőt keresünk a hétvégén

Többször szó volt már róla, hogy az állami megbízatással működő e-Mobi Kft. tegnapra, 2018. május 31-re ígérte a 320 töltőből álló, az ország átjárhatóságát biztosító töltőhálózat kiépítését. Volt ugyan egy félreértés vagy félrekommunikálás, miszerint egy hónappal ezelőtt kellett volna elkészüljenek a töltők, de miként akkor megtudtuk, a valódi határidő május utolsó napja. Az e-Mobi saját honlapján a megkeresésünkre adott válaszként április 27-én publikált közleménye szerint

„A vállalkozók általi visszajelzések alapján a telepítési ütemterv tartható, valamennyi töltőállomás 2018. május 31-ig kihelyezésre kerülhet.”

Egy bő hónapja nyilatkozta az e-Mobi, hogy elkészülnek…

Optimistán indultunk neki a májusnak, mondván már csak egy hónapot kell kibekkelni, és végre villanyautóval is könnyedén el tudunk majd jutni az ország egyik pontjáról a másikra. A 320 új töltőhelyszínnel lényegében megduplázódik a hazai nyilvános töltő infrastruktúra.

„Az e-mobilitás elősegítése érdekében létrejött együttműködés eredménye, hogy elérhető közelségben került az ország elektromos autóval történő átjárhatósága.” – írja a fent említett közlemény.

Bizakodásra adhatott okot az is, hogy az ország több pontján lefóliázott, e-Mobi motívumokkal feldíszített AC töltőket fotóztak a villanyautósok, bizonyítván, hogy tényleg elindult valami. Az eredményeket csak az árnyékolta be egy kicsit, hogy a legtöbb helyszínen még az előkészítésnek sem volt semmi nyoma. „A remény hal meg utoljára” – tartja a mondás, így türelemmel és nagy reményekkel vártuk a hónap utolsó napját.

Arra ugyan nem számítottam, hogy csütörtökön 320 helyen avató ünnepséget tartanak, de bíztam benne, hogy egy hosszú helyszínlistával megfejelt, szépen megfogalmazott sajtóközlemény landol majd a postafiókomban. Egész nap a leveleimet bújtam, hátha megérkezik végre a közlemény. Néztem a spam mappát, a privát fiókomat, mindent, de a levél csak nem akart megérkezni. Kínomban már az e-mobi.hu töltő infrastruktúra térképét is néztem, hátha frissült a frissen elindított töltőkkel, de semmi változás. Az összes ott jelölt töltőpont tervezett állapotban van. A szűrőt „Működő” állásba állítva üres térkép és lista az eredmény.

Üres a működő töltőket bemutató térkép

Nem készültek volna el a töltők? Az lehetetlen. Több lefóliázott készülék is teljesen működőképesnek tűnt. DC töltőt ugyan még nem talált senki, de tény, hogy nem is kerestük konkrétan. De biztosan el kellett készüljenek, hiszen ha ezt több alkalommal is megígérte személyesen Ugron Gáspár úr, akkor miért is ne csinálták volna meg? Elvégre az ígéret szép szó…

„Biztosan csak nem maradt idő a kommunikációra” – gondoltam magamban, úgyhogy egy utamba eső budapesti kerületben (XV.) elmentem az e-mobi térképén megjelölt egyik helyszínre. Legnagyobb meglepetésemre a megadott lakótelepi parkolóban semmilyen töltőnek látszó eszköz nem állt. Elgurultam a környéken megadott három másik parkolóhoz is, de egyik utcában sem találtam még csak nyomát sem a munkálatoknak. Egy világ omlott össze bennem.

nincs töltő (Budapest, XV. kerület, Szilas park)
143. nincs töltő (Budapest, XV. kerület, Adria utca)
140. nincs töltő (Budapest, XV. kerület, Zsókavár u. 10.)
141. nincs töltő (Budapest, XV. kerület, Kontyfa u. 1.)

Délután öt óra előtt néhány perccel megpróbáltam érdeklődni az e-Mobi honlapján megadott telefonszámon, de csak egy angol nyelvű üzenetrögzítőre mondhattam volna el a bánatom, amit inkább kihagytam. Ma délelőtt újra próbáltam, és egy kedves hölgy arra kért, hogy írjak e-mailt, és továbbítja az illetékeseknek. Az e-mailem elment, választ azonban nem kaptam.

Keressük meg a működő töltőket

Ha az e-Mobi nem árulja el, hogy hol vannak a töltők, akkor keressük meg mi őket. Több ezren vagyunk már villanyautósok az ország szinte minden pontján. Ha mindenki megnézi a hozzá legközelebb eső 1-2 pontot, akkor estére végezhetünk. Segítségként íme a térkép, ami az e-Mobi által engedélyeztetett helyszíneket jelöli. A helyszínekre kattintva megjelenik egy panel a pontos címmel, koordinátákkal, és az oda tervezett töltővel. Minden helyszínnek van egy sorszáma is. Ha ellenőriztél egy helyszínt, akkor a térkép alatti formanyomtatványt kitöltve kérlek küldd be, hogy mit találtál. Kérlek csatolj egy fotót is a töltőről (vagy arról a helyről, ahol a töltőnek kellene állnia)! Elképzelhető, hogy egy utcában nem pont oda kerülnek a töltők, ahol az jelölve van, ezért ha az adott ponton nincs töltő, akkor kérlek nézz körül egy kicsit a környéken, hátha máshova tették.

A kincskeresés lezárult. Köszönöm szépen mindenkinek, aki elment akár csak egyetlen helyszínt is ellenőrizni. A kincskeresés eredményeit itt lehet megnézni.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.