Kiderült, mennyibe kerül Norvégiában a Hyundai Kona EV

A tisztán elektromos meghajtású Hyundai Kona az idei év egyik legjobban várt villanyautója, melynek a februári hivatalos bemutatója még tovább tüzelte a reményt az emberek szívében, hogy talán most kaphatunk egy jól felszerelt, nagy hatótávú, megfizethető elektromos SUV-t. Az autó műszaki adataiban tényleg nincs kivetni való, az árazásról viszont ez idáig nem adott semmilyen információt a Hyundai. Most azonban a dél-koreai autógyártó egy sajtóközleményben alaposan leírta, hogy milyen formában érkezik meg Európa legnagyobb elektromos autó-piacára, Norvégiába a Kona EV, és mennyit kell fizetniük érte a megrendelőknek.

Jóllehet a gyártó kétféle hajtáslánc-opcióval készíti el az elektromos sportterepjáróját, a Hyundai Motor Norway csak az erősebbik változatot kínálja fel a fogyasztóknak. Így tehát Norvégiában a 99 kW-os maximális teljesítményű villanymotor által hajtott, 39,2 kWh-s akkumulátorral felszerelt Kona nem lesz elérhető, kizárólag a 150 kW teljesítményű, 64 kWh-s akkupakkal ellátott verziót vihetik haza a vásárlók. Ez annyit tesz, hogy valamennyi Norvégiában beszerzett villanyos Kona legalább 400, de akár 482 kilométert is képes lesz megtenni egy töltéssel a nemrég bevezetett WLTP ciklus szerint, az utántöltés pedig legfeljebb 100 kW-on lehetséges DC villámtöltőkről. Alapfelszereltségként számos intelligens és meglehetősen hasznos berendezés és funkció jár az autóhoz, mint például tolatókamera, kulcs nélküli indítás, vezeték nélküli töltő a mobiltelefonhoz, 7 colos LCD kijelző, vezetéstámogató szoftverek, valamint az akkumulátor túlmelegedés elleni védelmét a Hyundai aktív folyadékhűtéssel oldotta meg, ami például a Nissan LEAF-ből sokak bánatára hiányzik. És mindez mennyibe kerül? A legolcsóbb formájában az elektromos Kona sportterepjáróért 325 900 norvég koronát kell fizetniük a norvég vásárlóknak, ami jelenlegi árfolyamon átszámítva 10 millió 875 ezer forint. Ha valaki bőr huzatot is szeretne, az 10 000 koronával megnöveli az árat, ha pedig még napfénytetőt is kér a vásárló a bőrülések fölé, az már további 20 000 korona, azaz 670 ezer forint ráadás az alapmodellhez képest, metálfényezés pedig további 4900 koronáért cserébe fog csillogni az autón. Ezek az árak tartalmazzák a 10 900 korona szállítási költséget.

Az autóra érkező megrendeléseket már márciusban lezárta a Hyundai, miután 20 000 potenciális vásárló jelezte igényét a gépkocsira. Most, hogy az ára is kiderült, ezen érdeklődők június 1 és 17 között foglalhatják le autójukat, utána pedig július 2-ától bárki megrendelheti az elektromos Konát. A legelső példányok júliusban jutnak el a vásárlókhoz. Az igazi kérdés persze megint csak az, hogy a Hyundai képes lesz-e kielégíteni az óriási keresletet.

EZT OLVASTAD MÁR?  Újabb sűrű hét a Teslánál - 14 nap az igazság pillanatáig

Autok:

Elektromos autót használsz?